Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen bespreekt mensenrechtensituatie Roma in Slowakije

09 apr 2009 | De Slowaakse vice-premier Dusan Caplovic heeft tijdens zijn gesprek met minister Verhagen in Den Haag de mishandeling van Roma-kinderen door de politiek in zijn land onomwonden veroordeeld. Hij verklaarde dat er een onderzoek is ingesteld, en dat de politiemensen die zich schuldig hebben gemaakt aan de mishandeling, zullen worden ontslagen.

De Slowaakse media publiceerden deze week videobeelden van ernstige mishandeling van Roma-kinderen door politiemensen in de stad Kosice. De kinderen werden geïntimideerd met politiehonden en gedwongen zich uit te kleden en elkaar te slaan. Ongeveer 10 procent van de Slowaakse bevolking is Roma. Vice-premier Caplovic spant zich in voor de positie van de Roma in Slowakije.

Minister Verhagen was blij met de toezegging van de Slowaakse regering dat de mishandeling niet onbestraft zal blijven. "Nederland is bezorgd om het lot van de Roma-bevolking in Slowakije, en ook in buurland Hongarije. De sociaal-economische achterstand van deze minderheid is schrijnend en vraagt een grensoverschrijdende aanpak."

Minister Verhagen bedankt de vice-premier voor de uitstekende samenwerking met Slowakije in de Afghaanse provincie Uruzgan. Slowaakse militairen zijn ingezet voor de bewaking van Kamp Holland. Nederland en Slowakije bekijken of er ook op het gebied van ontwikkelingshulp mogelijkheden zijn voor samenwerking.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Toespraak Verhagen over situatie van de Roma in november 2008
* Mensenrechten in het buitenlandbeleid