Gemeente Beek


Expositie Carla Canisius en Roosje Chini

Beek, 7 april 2009

Op vrijdag 10 april, om 20.00 uur, opent wethouder Thijs van Es de derde expositie van dit jaar, met werk van de schilderes Carla Canisius en de keramiste Roosje Chini.

Carla Canisius:

Carla Canisius heeft geschilderd in diverse stijlen en technieken, uitsluitend met acrylverf. Momenteel werkt ze aan een serie abstracte werken. Ze bouwt het schilderij op vanuit een rustige achtergrond en laat dan het werk ontstaan, waarbij de kijker zijn/haar verbeelding kan laten spreken en een eigen interpretatie geeft aan het werk. Naast het schilderen is zij gefascineerd geraakt door het maken van collages, die veelal een poëtisch karakter hebben.

Ze verzamelt hiervoor bijzondere papiersoorten die vaak vooraf beschilderd worden. Ook maakt ze gebruik van toevallige vondsten en diverse andere materialen. Werken met papier blijft verrassend. Haar collages ontstaan meestal zonder vooropgezet plan. Ze laat zich inspireren door het aanwezige materiaal. Daardoor is er grote diversiteit in haar werk.

Schilderij Carla Canisius

Roosje Chini:

De keramische objecten van Roosje Chini dragen letterlijk en figuurlijk de sporen van haar schilderijen en haar grafiek. Een sterke erfenis. Ze bouwt haar gelaagde, sculpturale komposities op uit kleiplaten, die tijdens het bewerkingsproces getekend worden door toevallige texturen, aangevuld met gestuurde schrifturen, tekens, krassen, symbolen.

Krijgen deze "beelden" op het eerste gezicht vaak de uiterlijke vorm van hedendaagse gebruikskeramiek mee, dan breekt ze die vormelijke gelijkenis ook weer meteen: insnijdingen en inkervingen kwetsen en doorboren de vorm, maken hem "onbruikbaar".

Deze ingrepen zorgen, samen met de keuze voor sobere, aardse variaties in kleikleur en engobe, voor een sterke archetypische uitstraling: het zijn grafvondsten, archeologische relicten, die uitnodigen tot stille contemplatie. Dit sacrale gevoel wordt niet zelden nog versterkt door de opstelling: installaties met vijf, zeven of meer palmen zwijgend, maar onmiskenbaar hun plaats in.

Keramiek Roosje Chini

De expositie is t/m 1 mei te bezichtigen op:

* maandag t/m vrijdag van 9.00 - 12.30 uur,
* woensdag van 14.00 - 19.00 uur en

* zondag 19 april van 14.00 - 17.00 uur.