Allergie centraal in Week van de Homeopathie 10-16 april 2009

08/04/2009 10:26

Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland

Amsterdam - 8 april 2009. In de Internationale Week van de Homeopathie, die 10 april begint, staat allergie centraal. Bij steeds meer mensen met een allergie, zoals bijvoorbeeld hooikoorts, blijkt een homeopathische behandeling goed aan te slaan.

Ons lichaam zit prachtig in elkaar. Het zelfherstellend vermogen weert van nature ziekmakende invloeden, waardoor we over het algemeen gezond blijven.

Bij allergie laat het afweersysteem bij contact met bepaalde stoffen een andere werking zien dan normaal. Het systeem is dan zijn evenwicht kwijt en reageert overmatig op stoffen ('allergenen'), die meestal niet schadelijk zijn voor het lichaam. Zo'n overgevoeligheidsreactie kan men daarom beschouwen als 'een foutje van de natuur'. Veel voorkomende allergenen zijn: huisstofmijt, pollen van bomen en grassen, huidschilfers van dieren, cosmetica en wasmiddelen, metalen als koper of nikkel, voedingsmiddelen en voedingsadditieven zoals geur-, kleur- en smaakstoffen, maar ook medicijnen, zoals antibiotica.

De meest bekende vorm van allergie is hooikoorts, een overgevoeligheid voor pollen (stuifmeel) van bomen en planten.

De afgelopen jaren zijn meerdere studies uitgevoerd naar de homeopathische behandeling van hooikoorts, en met opmerkelijk positieve resultaten.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden geheel of gedeeltelijk de kosten van het homeopathisch consult vanuit de aanvullende verzekering. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.

In de Week van de Homeopathie, die loopt van 10 tot 16 april, worden mensen met allergieën en andere geïnteresseerden gewezen op de mogelijkheden die een homeopathische behandeling kan bieden. Verspreid over het land vinden lezingen plaats, open dagen en presentaties in bibliotheken. De toegang is over het algemeen gratis. De themaweek wordt georganiseerd door de Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland (Vereniging Homeopathie), de Artsenvereniging voor homeopathie (VHAN) en de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (NVKH).

Meer informatie over de verschillende activiteiten is te vinden op www.vereniginghomeopathie.nl. Op deze website staan ook meer details over de wetenschappelijke onderzoeken naar het effect van homeopathie bij hooikoorts (onder 'actueel')

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://http;//www.vereniginghomeopathie.nl