Rechtbank Roermond


21 maanden voor internetoplichting

Roermond, 8 april 2009 - Een 25-jarige vrouw is door de meervoudige kamer van de rechtbank Roermond veroordeeld voor het plegen van een groot aantal internetoplichtingen, flessentrekkerij en het gebruik van vervalste stortingsbewijzen. Zij kreeg een gevangenisstraf van 21 maanden opgelegd.

De vrouw heeft zich in de periode van 1 december 2004 tot en met 23 augustus 2007 schuldig gemaakt aan 86 oplichtingen via internet, door goederen te koop aan te bieden op internetsites als marktplaats.nl en speurders.nl. In het begin van die periode gebruikte verdachte haar eigen identiteit en haar bankrekeningnummers. In augustus 2006 is zij voor de eerste keer aangehouden en is zij door de politie geconfronteerd met haar foute gedrag.

In die periode heeft de vrouw verder een vijftal reisbureaus opgelicht door kort voor het aanvangstijdstip van de reis, de reis via internet te boeken en aan de betreffende reisbureaus een fax te sturen met door haar vervalste stortingsbewijzen van de reissom. De reisbureaus hebben naar aanleiding van deze stortingsbewijzen de reispapieren in orde gemaakt, waarna verdachte op reis kon gaan. Dat verdachte de reissom niet daadwerkelijk had betaald, bleek de reisbureaus pas later. Dit is des te meer laakbaar omdat verdachte via datingsites een reisgenoot zocht, die zij voor de betreffende reis een bedrag van EUR 700,00 liet betalen.

Verdachte heeft bij haar aanhouding in augustus 2006 nog openheid van zaken gegeven. De confrontatie met de politie en de dreiging van een eventuele rechtszaak heeft de vrouw er echter niet van weerhouden om eind 2006 opnieuw te starten met frauderen. In augustus 2007 is verdachte voor de tweede maal aangehouden, omdat er inmiddels weer een groot aantal personen aangifte had gedaan van oplichting via marktplaats.nl.

De rechtbank maakt uit de door verdachte gehanteerde werkwijze op dat zij kennelijk heeft "geleerd" van haar eerdere oplichtingen en dat zij gepoogd heeft haar eigen identiteit voor de kopers op internet te verbergen. Dit deed zij door gebruik te maken van de identiteitsgegevens die kopers van door verdachte op marktplaats.nl aangeboden goederen in een schrift te noteren en vervolgens zich op marktplaats.nl voor te doen als deze personen. Verdachte heeft daarbij verschillende manieren gebruikt om de koopprijzen van de aangeboden goederen te incasseren, zoals Ukash, Moneybrooker en ook door de koopprijs te laten storten op een creditcard-rekening die verdachte, onder gebruikmaking van een valse identiteit en het gebruikmaken van kopieën van identiteitsbewijzen.

De vrouw heeft zich daarnaast schuldig gemaakt aan het gebruik maken van een door haarzelf vervalste werkgeversverklaring, waarmee zij een woning huurde te Venlo. Nadat betaling van de huurpenningen uitbleef, is de woning ontruimd, waarbij een groot aantal pakketten en documenten is aangetroffen van postorderbedrijven. Ook bij de doorzoeking is een groot aantal pakketten aangetroffen van dergelijke firma's. Toen is ook gebleken dat de vrouw die goederen bestelde, maar nooit de bedoeling had om deze goederen te betalen. Ook hierbij gebruikte zij namen uit de door haar gevoerde administratie van namen van kopers op markplaats.nl.

De rechtbank rekent het de vrouw aan dat zij, met gebruikmaking van de identiteitsgegevens van derden een groot aantal personen en bedrijven heeft opgelicht en leidt uit vorengaande af dat het voor verdachte een gewoonte was geworden om mensen op te lichten om zo in haar eigen levensonderhoud te voorzien. De rechtbank rekent het verdachte aan dat zij, ondanks dat zij in een eerder stadium door de politie was aangehouden, met de oplichtingpraktijken is doorgegaan en haar werkwijze heeft geprofessionaliseerd.

Verdachte houdt zich onttrokken aan justitie en kiest er voor geen verantwoording af te leggen voor haar daden. Zij laat daarmee tevens de mogelijkheid liggen om inzicht te tonen in de laakbaarheid van haar handelen en om meer duidelijkheid te verschaffen over haar toenmalige en huidige persoonlijke omstandigheden.

LJ Nummer

BI0597

Bron: Rechtbank Roermond Datum actualiteit: 10 april 2009 Naar boven