Gemeente Hilversum

Verplicht als eerste verkopen aan de gemeente

publicatiedatum: donderdag 9 april 2009

Op 8 april 2009 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum een aantal percelen aan de Diependaalselaan aangewezen waarop de Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing zijn. De eigenaren zijn hiervan met een brief op de hoogte gebracht. Op 23 april organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst waar eigenaren die daar behoefte aan hebben om uitleg kunnen vragen.

Wat betekent de aanwijzing?
De Wet voorkeursrecht gemeenten houdt in dat als de eigenaar van een aangewezen stuk grond, dit stuk grond, of een deel ervan, wil verkopen, dan moet het stuk grond verplicht als eerste aan de gemeente aangeboden worden. De gemeente moet daarvoor een marktconforme prijs betalen. Komen partijen er niet uit, dan heeft de rechter het laatste woord.

Waarom doet de gemeente dit?
Op het terrein aan de Diependaalselaan zijn ontwikkelingen gepland. In de loop van 2009 wordt het programma nader bepaald en zal ook besloten worden hoe het proces er uit gaat zien. Eerder al was er een prijsvraag voor de ontwikkelingen op het terrein uitgeschreven. Deze is onlangs gestopt omdat de gemeente te weinig sturing kon geven aan de plannen. Bij de prijsvraag werd er nog van uitgegaan dat ontwikkelaars de grond zouden verwerven.