Vereniging Nederlandse Gemeenten

Gemeenten staan stil bij agressie tegen werknemers

03.04.2009

De VNG organiseert samen met de vakbonden op maandag 6 april een landelijke actiedag tegen Agressie en Geweld. In vele gemeentehuizen in het land staan gemeentebestuurders, onder wie Annemarie Jorritsma in Almere, om 12.00 uur stil bij de agressie en geweld tegen dienstverleners. Dit doen ze om aan te geven dat die agressie niet normaal is en nooit geaccepteerd mag worden.

Om 12.00 uur staan zowel werknemers als werkgevers in de publieke sector symbolisch stil bij agressie en geweld op de werkvloer. Dit gebeurt in of bij stadhuizen van Almere, Amsterdam, Apeldoorn, Delft, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Eindhoven, Enschede, Gouda, Groningen, Hillegom, Hilversum, Maastricht, Pijnacker-Nootdorp, Tilburg en Sittard-Geleen, in Rotterdam op het Willemsplein en Zuiderziekenhuis, en in Utrecht in de stationshal van Utrecht. Op die locaties vinden activiteiten plaats, vaak in samenwerking met politie en brandweer.

Activiteiten in Almere
VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma spreekt op de actiedag in haar eigen gemeente Almere.

Almere organiseert op deze dag een lunchbijeenkomst die begint om 12.00 uur en ongeveer een half uur duurt. Tijdens deze bijeenkomst overhandigen de vakbonden een petitie aan burgemeester Annemarie Jorritsma, die daarop een korte toespraak houdt. Daarnaast zijn er bijdragen van de Almeerse gemeentesecretaris Anja Grootoonk en Bianca Hoorn, hoofd afdeling Neurologie, houdt een persoonlijk verhaal over wat zij meemaakt op de eerst hulp in het Flevoziekenhuis.

Instrumenten tegen agressie en geweld
De gemeenten zijn de eerste overheid: de logische plaats waar de burger de overheid ontmoet. De gemeentelijke sector presenteerde als eerste in Nederland een arbocatalogus Agressie en Geweld.

Ook werd in mei 2008 het Gemeentelijk Incidenten Registratie Systeem (GIR) gelanceerd. Een systeem om geweld en agressie op de werkvloer te meten. 84% van de gemeenten maakt inmiddels gebruik van het GIR.

Tegelijk zien gemeenten ook dat er nog steeds veel te winnen is in de bestrijding van agressie en geweld. Uit gemeentelijke monitors blijkt namelijk dat 55% van de medewerkers bij gemeenten geweld nog niet meldt. Melden is cruciaal, want alleen dan kan het geweld worden aangepakt.

Doel van de actiedag
De bedoeling van de dag is dan ook dat de gemeenten met de medewerkers in gesprek gaan over ervaringen en verbeterpunten en hen oproepen om elk incident te melden. Bovendien wil de actiedag richting de samenleving duidelijk maken dat geweld tegen medewerkers in de publieke sector onacceptabel is.