Partij van de Arbeid

'Kwaliteit post blijft zelfde niveau'

09-04-2009 12:58

In een spoeddebat sprak de Tweede Kamer over de dienstverlening bij de postbezorging. PvdA-kamerlid Mei Li Vos: Het kabinet kan garanderen dat de kwaliteit op hetzelfde niveau blijft ondanks dat we steeds meer emailen en het werk in de post steeds meer wordt geautomatiseerd. Om al die veranderingen sociaal te laten verlopen is het cruciaal dat de vakbonden de belangen van de postmedewerkers behartigen.

Vos: Voor consumenten blijft alles hetzelfde, ondanks aankondigingen van TNT Post dat ze diensten willen uitbesteden of de postzegelprijs willen verhogen. In de nieuwe postwet is immers geregeld dat de dienstverlening op hetzelfde niveau blijft. Staatssecretaris Frank Heemskerk wees erop dat er harde afspraken zijn gemaakt over de postzegelprijs en de bezorgplicht.

De automatisering en concurrentie door andere postbedrijven leidt tot verschuiving van werk. Om die veranderingen eerlijk en sociaal naar de medewerkers te laten verlopen heeft de PvdA aangedrongen op een CAO die voor iedereen in de post geldt. Vos: Het blijft enorm vervelend als je je werk ziet veranderen, of collegas ziet vertrekken. Aan de andere kant komen er wel andere banen bij voor mensen die in deeltijd post willen en kunnen bezorgen. Om al die veranderingen sociaal te laten verlopen is het cruciaal dat de vakbonden de belangen van de postmedewerkers behartigen. Dat doen ze gelukkig ook, al is het niet makkelijk om iedereen tevreden te stellen.

Medewerkers in de post merken het; er is minder post van consumenten, die immers veel vaker email gebruiken om elkaar te schrijven. In veel sectoren zie je dat automatisering en internet grote gevolgen heeft voor de bedrijfsprocessen. Ook in de postsector gaan die ontwikkelingen razendsnel. Toch willen we wel dat mensen hun geboorte-, felicitatie en rouwkaarten, of andere belangrijke poststukken op de oude vertrouwde manier kunnen blijven versturen. Ondanks alle ontwikkelingen in ICT en automatisering, aldus Mei Li Vos.