Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Tot Pasen uitzonderlijk warm
10 april 2009 - Goede Vrijdag en zaterdag zijn bijzonder warme dagen, maar met Pasen is het vooral aan de kust minder warm en is er ook minder zon. Toch blijft de temperatuur ook na Pasen nog boven normaal. In grote delen van Europa is het vrij warm maar toch ligt er in de hogere delen van de Alpen nog voldoende sneeuw voor wintersport. Pollenkrans in stuifmeelkorrels van een sparreboom in de zon (foto: Peter Paul Hattinga Verschure, Deventer)

Dat is de laatste jaren zeker met Pasen anders geweest. Vooral boven de 1200 meter ligt er nog veel sneeuw. Volgens MeteoSchweiz ligt er in La Chaux-de-Fonds op 1018 meter ondanks het zachte weer van de laatste dagen nog 27 cm. Zoveel sneeuw heeft daar in deze eeuw rond deze tijd niet eerder gelegen, meestal lag er begin april niets meer (zie ook Nader Verklaard -Alpensneeuw).

Het zuiden van Europa heeft minder fraai Paasweer. Vooral in Spanje regent het flink, terwijl daar in de bergen zelfs nog volop sneeuw valt. Zie www.meteoalarm.eu.

In ons land sneeuwde het vorig jaar met Pasen en hadden we de koudste Paasdagen in veertig jaar. Dit jaar een heel ander verhaal dus met in de aanloop naar Pasen zelfs uitzonderlijk hoge temperaturen. Vrijdag en zaterdag kan lokaal 23 of 24 graden worden bereikt. Dat zijn de hoogste temperaturen die ooit in de eerste decade van deze maand zijn gemeten. Het record voor de eerste tien aprildagen in De Bilt is 24,0 graden op 4 april 1946.

Grote temperatuurtegenstellingen
Ook vorige week vrijdag 3 april lagen de temperaturen bij volop zon in het binnenland tussen 20 en 23 graden. De tegenstellingen in het weer waren toen bijzonder groot. Terwijl het grootste deel van het land baadde in zon en warmte meldde Vlissingen mist bij een temperatuur van 7 graden. Op zulke zonnige en warme voorjaarsdagen met weinig wind kan, door grote temperatuurverschillen tussen de koele zee en het warme binnenland, vlak aan zee de wind van zee gaan waaien. In het overgangsgebied van de koude zee naar het warme land ontstaan dan kleine luchtdrukverschillen, waardoor de wind van zee gaat waaien. De wind van zee kan mist meevoeren (zeevlam), zodat het aan het strand onaangenaam wordt. Het invallen van zeewind gebeurt meestal pas in de loop van de middag, wanneer de temperatuur boven land voldoende is opgelopen. Ook aan de oevers van grote meren en waterplassen kunnen temperatuurverschillen tussen water en land optreden, waardoor ook daar de wind plotseling vanaf het water kan gaan waaien (zie actuele waarnemingen onder Verder lezen en Nader Verklaard-zeewind).

Eerste warme dagen
De hoogste temperatuur is op 3 april gemeten in Twenthe waar 23,3 graden werd afgelezen. Op de vliegbasis Twenthe was het in de eerste decade van april (metingen sinds 1951) alleen nog iets warmer op 5 april 1957 (24,0 graden) en op 9 april 1969 (23,8 graden). De hoogste temperatuur ooit ergens in ons land in de eerste tien dagen van april gemeten is 27,4 graden op 3 april 1926 in Maastricht. Later in de maand zijn in het zuiden wel eens tropische temperaturen gemeten (Nader Verklaard- aprilwarmte).

De eerste warme dag (met 20,0 graden of meer) valt meestal in april. Uitzonderingen waren 1961 en 1990 toen De Bilt al op 17 maart boven de 20 graden uitkwam en 1983 toen dat op 31 mei gebeurde. Vorig jaar was 26 april de eerste warme dag in De Bilt.

Het KNMI telt in april normaal 2 warme dagen, maar soms is het in deze maand al meer dan een week achtereen warm. Bijzonder was april 2007 met op verschillende plaatsen liefst 14 warme dagen en 8 zomerse dagen met meer dan 25 graden (zie Nader Verklaard-warme dagen).

Stuifmeel
Door het zonnige en warme weer is ook het stuifmeelseizoen begonnen. Stuifmeelkorrels kunnen net als ijskristallen in het zon aanleiding geven tot haloverschijnselen, zoals een pollenkrans. Peter Paul Hattinga Verschure, expert op het gebied van optische verschijnselen, verzamelt de waarnemingen voor de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (zie ook Externe links- Pollennieuws, VWK en Natuurkalender).

---

Eerste uitgave: 13-03-09