Politie Haaglanden

Persberichten 10 april 2009

Haaglanden, 10-04-2009

Vrouw zwaargewond bij ongeval
Den Haag Een nog onbekende vrouw raakte vrijdagochtend 10 april om 08.30 uur bij een verkeersongeval op de kruising Sportlaan met de Goudenregenstraat zwaargewond. De vrouw stond op deze kruising stil voor het verkeerslicht. Naast haar stond eveneens voor het rode licht een trekker met oplegger, bestuurd door een 40-jarige man uit Zoetermeer. De bestuurder sloeg op de kruising rechtsaf de Sportlaan op richting Kijkduin. Hierbij zag de man kennelijk de naast hem optrekkende fietster over het hoofd. De vrouw raakte daarbij zwaargewond en is in zorgelijke toestand vervoerd naar een ziekenhuis. De 40-jarige bestuurder werd overgebracht naar het bureau. De kruising is vanwege het onderzoek geruime tijd afgesloten geweest. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

Politie zoekt getuigen van een overval
Den Haag Meerdere mannen met bivakmutsen pleegden op donderdag 9 april tussen 10.30 en 11.00 uur een overval op een woning aan de Stiemensvaart. Heeft u rond het genoemde tijdstip in de omgeving Stiemensvaart en de Stiemensvaart van Campenvaart opvallende personen gezien? Of heeft u andere informatie die de politie helpt bij het opsporen van de verdachten? Belt u dan met de recherche van politiebureau Ypenburg-Leidschenveen via: 0900 8844. Blijft u liever anoniem? Dan kunt u bellen met 0800-7000.

Integra-actie in Den Haag
Den Haag Donderdagavond 9 april hield Politie Haaglanden in samenwerking met onder meer de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW), Rijksbelastingen, Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Douane tussen 14.00 uur en 22.00 uur een integrale verkeersactie op de Jan van Beetsstraat en de Alberdingk Thijmstraat in Spoorwijk. In totaal werden ruim 100 personenautos gecontroleerd.

Door de politie werden 39 bekeuringen uitgeschreven voor diverse verkeersfeiten. Ook inde de politie diverse openstaande boetes, wat een totaalbedrag van ongeveer 500 euro opleverde. De Rijksbelastingdienst controleerde eveneens op openstaande belastingschulden. De belastingplichtigen die een schuld hadden openstaan konden direct contant of met een pinpas betalen. Het totale bedrag dat is geïnd bedraagt 6.000 euro. Vier autos werden in beslag genomen. De gemeentelijke Belastingsdienst inde een bedrag aan 4.500 euro aan openstaande vorderingen. Om 20.00 uur verstoorde een groep jongeren de controleactie door zich beledigend te uitten naar het controlepersoneel. De jongeren maakten oerwoud geluiden en riepen beledigende teksten. Nadat de politie zeven jongeren had aangehouden keerde de rust weer terug.

Roemenen proberen nepgoud te slijten
Den Haag Vanuit hun auto probeerden vier Roemenen donderdagmiddag 9 april rond 12.40 uur op straat nepgoud te verkopen aan minimaal twee mensen. Naar aanleiding van een melding die hierover bij de politie binnenkwam, gingen agenten in de omgeving van de Theresiastraat op zoek naar het voertuig. In die straat troffen zij een 32-jarige Hagenaar die vertelde zojuist door het viertal te zijn aangesproken. Terwijl hij dit vertelde, kwam ook een onbekend gebleven man aanlopen die hetzelfde verhaal vertelde. Volgens hem was het voertuig zojuist de Laan van NOI opgereden. Ter hoogte van het Haagse bos troffen de agenten even later het voertuig aan. De vier Roemenen in de leeftijd van 26 en 29 jaar werden aangehouden. Een 4-jarig meisje dat eveneens in de auto zat, werd op een crisisplek opgevangen door CIT Jeugdzorg. Op het politiebureau onderzochten agenten de auto van de Roemenen. Daarin troffen zij, verstopt in een armsteun, veel goudkleurige ringen en kettinkjes aan. De politie onderzoekt de zaak.

Jongeren trekken planten uit de grond
Den Haag Een groep scholieren trok donderdagmorgen 9 april rond 09.15 uur een groot aantal planten uit plantsoenen aan de Kapelweg. Toen gewaarschuwde agenten kwamen aanrijden, zagen zij met eigen ogen hoe een aantal jongeren uit het groepje planten uit de tuin trok. Omdat de afstand te groot was om te zien wie het exact deden, hielden zij de hele groep staande. Pas toen de agenten de jongeren vertelden dat de hele groep zou worden aangehouden als niemand iets zou zeggen, werden de drie daders aangewezen. Deze jongens, twee 13-jarigen en een 14-jarige uit Den Haag, kregen te horen dat dit gedrag niet wordt getolereerd. Zowel de ouders van de drie jongens als de directeur van de nabijgelegen school werden van de vernielingen op de hoogte gesteld.

Notoire winkeldieven aangehouden
Den Haag Volgens bij de politie binnengekomen informatie zou een drietal jongeren regelmatig personeel van een supermarkt aan de Weisenbruchstraat intimideren en vervolgens met volle tassen de winkel verlaten zonder te betalen. Om die reden postte een aantal agenten donderdagavond 9 april rond 21.30 uur bij de winkel. Enige tijd later kwamen de drie jongeren al aanlopen. Zij bleven enige tijd in de winkel rondlopen en rekenden een klein aantal goederen af. Buiten spraken de agenten de drie jongens, allemaal 17 jaar en woonachtig in Den Haag, aan. Zij kregen te horen dat ze werden verdacht van winkeldiefstal, waarop zij toestemming gaven om in de tas en hun zakken te kijken. Bij één van de jongeren puilde een broekzak uit. Hierin zaten enkele goederen die uiteindelijk gestolen bleken te zijn. Het drietal werd hierop aangehouden. Op het politiebureau bekende één van de jongens dat het niet de eerste keer was dat zij in de supermarkt iets hadden gestolen. De politie onderzoekt de zaak.

Eén op drie rijdt te hard
Den Haag Bij een snelheidscontrole op de Professor B.M. Teldersweg reed donderdagmiddag 9 april ruim dertig procent van de gecontroleerde automobilisten te hard. Tussen 13.45 en 16.00 uur controleerden agenten de snelheid van exact 2281 automobilisten. Hiervan trapten er 639 het gaspedaal te ver in. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 98 kilometer per uur, op de weg is slechts 50 km/u toegestaan.

Automobilist rijdt over voet fietsster
Den Haag- Een 19-jarige vrouw wilde donderdag 9 april om 08.51 uur de Laan van Meerdervoort oversteken door met haar fiets tussen het stilstaande verkeer te manoeuvreren in de richting van de Scheveningseweg. Zij kwam uit de Zeestraat en het verkeer op de rechterrijstrook stond stil, en zij zag te laat dat er een auto aankwam op de naastgelegen linkerrijstrook. De automobilist, een 26-jarige man uit Leidschendam zag haar over het hoofd. Beide partijen konden niet meer tijdig stoppen met een aanrijding tot gevolg. Hierbij is de auto vermoedelijk over de voet van de vrouw gereden. Zij is, met vermoedelijk een gebroken teen, naar het ziekenhuis vervoerd.

Mishandeling
Den Haag Dankzij een oplettende getuige hield de politie vrijdag 10 april om 02.40 uur een 32-jarige man aan, die in een dansgelegenheid aan de Lange Houtstraat een 20-jarige man had geslagen. De politie zag het slachtoffer buiten op een muurtje zitten met een neus waaruit het bloed stroomde. Bij navraag gaf het slachtoffer aan mishandeld te zijn. Hierop ging de politie de dansgelegenheid binnen en hield, op aanwijzing van de getuige, de verdachte aan. De verdachte is meegenomen naar het politiebureau.

Politie houdt scooterdieven aan
Den Haag De politie kreeg in de nacht van donderdag 9 op vrijdag 10 april rond 01.45 uur de melding, dat er werd ingebroken in een kelderbox aan de Meppelweg. Mannen hadden een scooter uit de box gestolen. Politieagenten waren snel op de locatie en zetten de achtervolging in op de verdachten. Drie Hagenaars van 16, 17 en 18 jaar konden niet aan de politie ontkomen. De scooter hadden zij al koud gezet op het Zonneoord. De recherche verhoort vandaag de verdachten.

Inbrekers betrapt
Den Haag Een inbraak in een sportkantine aan de Dedemsvaartweg werd in de nacht van donderdag 9 op vrijdag 10 april rond 01.30 uur verstoord door de politie. Een getuige meldde eerder dat er werd ingebroken. De politieagenten waren snel ter plaatse en zagen twee mannen geheel in het donker gekleed zich verdacht ophouden bij de kantine. Toen de 14- en 15-jarige jongens de politie zagen, wilden zij vluchten. Helaas voor hen waren de agenten hen te snel af. De jongens hadden inbrekerswerktuigen bij zich en een niet van echt te onderscheiden nepvuurwapen. Uit onderzoek bleek dat zij een ruit van de kantine hadden verbroken.

Bromfietster belandt van schrik in de sloot
Den Haag Een vrachtwagenchauffeur wilde donderdag 9 april rond 08.00 uur achteruit rijden over de Veenweg. Hij zette zijn achteruitlichten aan en wachtte even. Een 43-jarige bromfietster uit Pijnacker stond achter hem en schrok, omdat zij vermoedde dat de vrachtwagenchauffeur haar aan ging rijden. Zij probeerde achteruit te steppen, maar dit lukte niet. Toen ze naar links wilde sturen, gaf ze vermoedelijk teveel gas, waardoor ze vanaf haar bromfiets de sloot in sprong. De bromfiets reed tegen een brugleuning aan en raakte ernstig beschadigd. Getuigen en de politie ontfermden zich over de bromfietster. Gelukkig kwam zij er zonder letsel vanaf.

Alerte agenten ontdekken gestolen motor
Den Haag Surveillerende politieagenten controleerden donderdag 9 april een op een tuinpad gestalde motor. Dit omdat gestolen motoren vaak in tuinen verstopt worden. Door het afdekzeil was het kenteken niet te lezen. De politie belde aan bij het perceel aan de Stastokstraat en de bewoner vond het geen probleem dat de agenten de motorfiets wilden controleren. Volgens de 42-jarige Hagenaar was de motor van een vriend die op vakantie was. De agenten controleerde de motor en die bleek van diefstal afkomstig te zijn. De politie rekende de 42-jarige verdachte in en zij namen de motor in beslag.

Veel openstaande boetes
Den Haag De politie zag in de nacht van donderdag 9 op vrijdag 10 april rond 01.30 uur een 38-jarige Hagenaar in zijn auto stappen aan de Rijswijkseweg. De man was net een café uitgekomen. De agenten besloten de bestuurder te controleren en hielden hem staande op de Mercuriusweg. Hij had teveel gedronken. Aan het politiebureau blies hij 170 ugl. Dat was te weinig voor een proces-verbaal, maar uit onderzoek bleek dat de verdachte nog voor bijna 2000 euro aan openstaande boetes had staan.
De verdachte betaalde de boetes. Het rijbewijs van de 38-jarige had in maart 2007 zijn geldigheid al verloren. Hiervoor kreeg hij een bekeuring.

Winkeldieven zijn het haasje
Den Haag/Loosduinen De medewerkers van een supermarkt aan het Forellendaal betrapten donderdag 9 april rond 18.00 uur drie verdachten op het plegen van diefstal. Twee Haagse vrouwen van 40 en 44 jaar stopten diverse goederen in een tas en passeerden de kassa zonder af te rekenen. Buiten stond een 30-jarige Rotterdammer hen op te wachten. Hij nam de tas van hen over en liep naar een auto. Het winkelpersoneel hield het drietal aan en droeg hen over aan de gealarmeerde politie.

Bus en fietsster botsen
Wassenaar Een 62-jarige buschauffeur botste donderdag 9 april om 16.20 uur tegen een 66-jarige fietsster uit Wassenaar. Door nog onbekende oorzaak kwamen de twee op het Rozenplein met elkaar in botsing. De onfortuinlijke vrouw kwam daarbij ten val en verloor kort haar bewustzijn. De GGD vervoerde de vrouw naar het ziekenhuis.

Bijzonder vervoer
Westland/Naaldwijk Politieagenten zagen donderdag 9 april om 14.30 uur een 22-jarige automobilist uit Zwijndrecht rijden. In de auto zaten dusdanig veel personen dat de politie een controle instelde. Op de achterbak zaten vijf volwassen mannen. In de kofferbak lag nummer zes. De politie maakte proces-verbaal op tegen de 22-jarige en adviseerde toch vooral om een grotere auto te kopen.

Nog altijd veel overtredingen op Larixlaan
Westland/Monster - Op de Larixlaan hield de politie afgelopen week meerdere keren een snelheidscontrole. Van de ruim 2000 passerende automobilisten reden er 360 te hard. De hoogst gemeten snelheid was 63 km/uur, terwijl 30 km het maximun is.

Achtervolging door het Westland
s-Gravenzande Een 23-jarige man uit s-Gravenzande probeerde donderdag 9 april om 20.30 aan een politiecontrole te ontkomen. Surveillerende agenten zagen hem met zeer hoge snelheid over de provinviale weg in de richting van s-Gravenzande rijden en wilden hem daarvoor aan de kant te zetten. De bestuurder negeerde het stopteken en passeerde op hoge snelheid over de doorgetrokken streep verschillende autos. De agenten moesten daarop de achtervolging staken omdat het te gevaarlijk was voor het overige verkeer. In s-Gravenzande zagen ze op de Eikenlaan de auto weer met hoge snelheid rijden en gingen ze er achteraan. Verschillende voetgangers hielpen door de richting aan de wijzen waar de auto heen reed. Toch moest ook dit keer de achtevolging gestaakt worden omdat het onverantwoord was. Meerdere politievoertuigen gingen op zoek naar de auto en vonden hem tenslotte op het industrieterrein aan de Buys Ballotstraat, maar de bestuurder was weggerend. Toen de agenten de eigenaar van de auto getraceerd hadden, vroegen ze of hij wist wie gereden had. Hij had wel een vermoeden en zo konden ze een 23-jarige man uit s-Gravenzande aanhouden. Op het politiebureau bleek dat hij te veel gedronken had om te mogen rijden. Hij blies 285 ugl, waarvan de agenten proces-verbaal opmaakten. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Achtervolging eindigt met aanrijding
Delft Een achtervolging vanuit Rotterdam met een gestolen auto eindigde donderdag 9 april om 14.10 uur in Rijswijk met een aanrijding. Politieagenten uit Rotterdam achtervolgden twee mannen in een auto die mogelijk van diefstal afkomstig was. Ondanks diverse stoptekens weigerde de bestuurder te stoppen. De politie besloot om de achtervolging te staken omdat de verkeersveiligheid van overige weggebruikers ernstig in het gedrang kwam. Er werd onder andere met zeer hoge snelheid op onverantwoordelijke wijze ingehaald. Korte tijd later zagen twee surveillerende politieagenten van Politie Haaglanden op de kruising het Haantje, Prinses Beatrixlaan en Provincaleweg een aanrijding plaatsvinden. Direct hierop zagen zij beide inzittenden hard wegrennen. De agenten bedachten zich geen moment en renden achter de twee mannen aan. In de omgeving van een tuincentrum aan het Haantje wisten zij de twee Hagenaars (26 en 27 jaar) aan te houden. Aan het bureau bleek dat het de auto uit Rotterdam was die daar door de politie was achtervolgd. Uit onderzoek bleek dat de auto gestolen kentekenplaten (Gorinchem) voerde en dat de auto van diefstal afkomstig was (Alkmaar). Beide verdachten werden na hun verhoor overgebracht naar Alkmaar. Bij het ongeval raakte een 47-jarige Hagenaar gewond. De GGD vervoerde de man naar een ziekenhuis.

Stopteken genegeerd: rijbewijs kwijt
Delft Een 50-jarige man uit Delft raakte donderdag 9 april zijn rijbewijs kwijt omdat hij te veel gedronken had om te mogen rijden. Agenten zagen dat hij tweemaal niet stopte voor een stopstreep. Op de Papsouwselaan spraken ze hem aan en merkten ze dat hij te veel gedronken had. Op het politiebureau blies hij 795 ugl. wat inhield dat zijn rijbewijs ingevorderd werd. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Fietser verzet zich
Delft Toen agenten een 40-jarige man uit Delft een boete voor door rood licht fietsen wilden geven, liep donderdag 9 april om 09.10 uur op het Kruithuispad de situatie uit de hand. De Delftenaar had geen identiteitsbewijs op zak en moest mee naar het politiebureau om zich daar te legitimeren. Dat weigerde hij en hij verzette zich. Een agent was hierop genoodzaakt peperspray te gebruiken. Politie Haaglanden tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. In de Nederlandse wetgeving is bepaald dat de straf bij geweld tegen politieambtenaren kan worden verdubbeld.

Dronken achter het stuur
Pijnacker-Nootdorp Een 25-jarige man uit Pijnacker reed vrijdag 10 april om 01.50 uur te snel over de Klapwijkseweg. Bij controle blies de man 600 ugl. Hij moest op het politiebureau rijbewijs achterlaten. De man is een beginnend bestuurder en mocht na verhoor waarbij proces-verbaal werd opgemaakt naar huis. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Diefstal van steigerplanken
Nootdorp Een getuige belde donderdag 9 april om 20.25 uur de politie omdat een man en een vrouw zich verdacht ophielden de Waddenzee. Agenten gingen poolshoogte nemen en vonden in hun auto veertien gestolen steigerplanken. De dieven bleken een 18-jarige jongeman en een 16-jarige meisje uit Den Haag. Zij bekenden op het politiebureau de diefstal en kregen een proces-verbaal.