Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid

10 april 2009 - kamerstuk

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-GRAVENHAGE

2009Z04133/ VD. 2009/517 10 april 2009

onderwerp 2009D11614

Reactie m.b.t. vaccinatiebeleid tegen blauwtong

Geachte Voorzitter,

In reactie op uw verzoek om te reageren op de brief van Stamboek Oos Mergelland Sjaop het volgende.

Vaccinatiebeleid BTV 8 Het vaccinatiebeleid voor blauwtong is opgesteld in samenwerking met verschillende partijen, zoals de Land- en Tuinbouworganisatie, Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders en de Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders. Om in aanmerking te komen voor Europese co-financiering moet 80% van de gevoelige populatie gevaccineerd worden. Samen met verschillende partijen is geconcludeerd dat dit in 2009 niet lukt zonder vaccinatie verplicht te stellen.

Bij Nederlandse veehouders en kleinschalige schapen- en geitenhouders is alleen draag- vlak voor verplichte vaccinatie, als het doel van de campagne is om de ziekte uit te roeien. Voor uitroeiing van blauwtong is het belangrijk dat alle Europese lidstaten dit gezamenlijk oppakken. In 2009 is geen sprake van een geharmoniseerde Europese uitroeiings- campagne. Ik heb advies opgevraagd aan de Groep van Deskundigen Herkauwersziekten en Diergezondheid
over de haalbaarheid van uitroeiing van Blauwtong Virus (BTV) 8. Het advies is openbaar en staat op de website van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (www.minlnv.nl). De Groep van Deskundigen Herkauwersziekten concludeert op
18 november 2008 het volgende ten aanzien van de haalbaarheid van uitroeiing van blauwtong:

Wellicht is het theoretisch mogelijk om tot uitroeiing van één serotype blauwtong te

komen door middel van vaccinatie, maar gezien de vele onbekendheden rond epidemiologische aspecten van de ziekte en rond vaccinatie, alsmede de strikte discipline die een dergelijke bestrijdingscampagne vereist gedurende meerdere jaren in geheel Europa en mogelijk daarbuiten, lijkt dit voorlopig niet haalbaar.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
10 april 2009 VD. 2009/517 2

De Europese Commissie heeft voor de vaccinatiecampagne van 2009 een budget beschik- baar van 160 miljoen. Dit bedrag is hoger dan het bedrag van 135 miljoen dat in 2008 beschikbaar was voor co-financiering van de vaccinatiecampagne tegen blauwtong. Het bedrag moet in 2009 echter verdeeld worden over een groter aantal lidstaten dan in 2008. Het beperkingsgebied voor blauwtong is in 2008 namelijk flink uitgebreid. Per dier is de Europese co-financiering in 2009 waarschijnlijk lager dan in 2008.

De uitvoeringskosten van een verplichte vaccinatie zijn hoog en om in aanmerking te komen voor Europese co-financiering zijn ook de administratieve lasten voor veehouders erg hoog. De uitvoeringskosten van verplichte bestrijdingscampagnes worden volledig doorbelast aan de sector via het Diergezondheidsfonds. De kans is groot dat de kosten van de vaccinatiecampagne niet opwegen tegen de mogelijk te verkrijgen Europese co-financiering.

Al deze overwegingen meegenomen, ben ik samen met de sector en andere belangen- partijen tot de conclusie gekomen dat de meest wenselijke vaccinatiecampagne in 2009 een vrijwillige vaccinatiecampagne is, zonder Europese co-financiering.

BTV 1
Samen met de Land- en Tuinbouworganisatie en de Productschappen Vee, Vlees en Eieren wordt gekeken naar de mogelijkheden voor het beschikbaar stellen van 1 miljoen doses vaccin voor noodvaccinatie. Zodra er een uitbraak is van BTV 1, zou dan direct begonnen kunnen worden met vaccinatie. Bij een uitbraak van BTV 1 zal vaccinatie evenals bij BTV 8 vrijwillig zijn. Wanneer de 1 miljoen doses noodvoorraad verbruikt zijn, zal beschikbaar- heid van vaccin tegen BTV 1 aan de markt worden overgelaten.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --