Algemene Inspectiedienst (AID)

Verwaarloosde en dode runderen bij Friese veehouder

10 april 2009

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit trof op maandag 6 april bij een veehouder in Friesland tweehonderd verwaarloosde runderen en tien kadavers aan. Controleurs van de AID en medewerkers van politie en gemeente brachten een bezoek aan het bedrijf na onder andere een melding bij Meld Misdaad Anoniem. Volgens de melder zouden de dieren slecht verzorgd worden.

Een dierenarts van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) stelde vast dat er sprake was van verwaarlozing. De ruim tweehonderd runderen, voornamelijk jongvee, beschikten niet over een droge ligplaats omdat er in de stallen een dikke laag mest lag. Ook waren een aantal dieren ondervoed. Het verweer van de veehouder was dat hij achterstand had met het betalen van de loonwerker die normaalgesproken de mestkelder leegt. Na overleg met de VWA en Dienst Regelingen is een bestuursrechtelijk traject opgestart om de verwaarloosde dieren over te brengen naar een opvangadres. De houder koos op het laatste moment toch voor het betalen van zijn loonwerker. Deze startte vervolgens met uitmesten van de stal. Ook kregen de dieren de nodige medische zorg van een dierenarts. Vier dieren zijn op het bedrijf geeuthanaseerd omdat ze ziek waren.

Na een hercontrole op dinsdag 7 april, bleek dat niet alle dieren konden beschikken over een droge ligplaats. De houder besloot daarom een deel van zijn vee ter plaatse te verkopen en af te voeren. De kadavers zijn afgevoerd voor destructie. De veehouder krijgt proces-verbaal voor het overtreden van de Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren en de Destructiewet. De AID blijft de komende periode sterk toezien op de veiligheid van de stallen, de diergeneeskundige zorg en de voeding van de dieren op dit bedrijf.