Gemeente Heusden

Handhaving in Heusden scoort ruimschoots voldoende

Handhaving door de gemeente Heusden scoort een ruime voldoende. Dat concludeert de provincie na een uitgebreide toetsing van de gemeentelijke handhavingstaken eind 2008. Volgens de provincie levert de gemeente Heusden op het gebied van handhaving van het zogenoemde omgevingsrecht een bovengemiddelde prestatie in Noord-Brabant.

De provincie is vooral te spreken over de manier waarop de gemeente handhaaft. Het team Handhaving werkt met een meerjarig handhavingsbeleidsplan en daarop gebaseerde jaarprogramma's. De resultaten worden jaarlijks geëvalueerd, waarna zonodig bijstelling plaatsvindt. Een absolute voorwaarde voor professionaliteit, die in Heusden goed is doorgedrongen in het hele handhavingsproces, zo stelt de provincie in haar rapport.

Communicatie

Daarnaast is provincie zeer tevreden over de wijze waarop de gemeente communiceert over handhaving. Op dit punt geeft de provincie Heusden het hoogst mogelijke rapportcijfer. Ook de organisatorische inbedding van de handhavingstaken in één team en het hoge kwaliteitsniveau van de medewerkers scoren een ruime voldoende.

Hoewel de gemeente blij is met het behaalde resultaat, streeft ze naar een nog betere kwaliteit van het handhavingsproces. Zo komt er een overkoepelend datasysteem met alle gegevens van zowel vergunningen als handhavingsacties. Dit maakt het mogelijk om snel en eenvoudig gegevens te vergelijken en te analyseren.

Activiteiten in 2009

Ook dit jaar voert de gemeente aan de hand van een jaarprogramma een aantal handhavingsacties uit. Op verzoek van de gemeenteraad wordt er in 2009 meer gecontroleerd op bouwwerkzaamheden, uitstallingen en terrassen in de vesting Heusden. Ook gaat de gemeente in de vesting intensiever controleren op afvalcontainers die vaak langdurig aan de straat staan. In Heesbeen zijn er integrale controles op het industrieterrein.

Het programma bevat verder onder meer de jaarlijkse milieucontroles van de grotere en risicovolle bedrijven, vuurwerkcontroles, controles op bouwen en brandveiligheid, controles op evenementen, woonwagenzaken, toezicht in de centra van Drunen en Vlijmen, natuurgebieden en parkeertoezicht in de vesting Heusden Geplaatst op: 10 april 2009
Vooraankondiging gebiedsconcessie Poort van Heusden

Ruim een jaar na de aankoop van het voormalige Land van Ooit staat de gemeente Heusden op het punt om het landgoed opnieuw in de markt te zetten. Begin mei wordt daarvoor de aanbesteding van een gebiedsconcessie Europees aangekondigd.

Als het aan de gemeente Heusden ligt komt er in het gebied, dat nu de naam `Poort van Heusden' draagt, een toeristisch-recreatieve attractie van formaat met nationale uitstraling. Qua intensiteit denkt de gemeente aan een jaarlijks bezoekersaantal van maximaal 500.000 mensen.

Aantrekkingskracht

De Poort van Heusden ligt midden in de gemeente Heusden en vormt letterlijk de poort naar de vesting Heusden in het noorden en Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen in het zuiden. De gemeente streeft voor de Poort van Heusden naar een voorziening met landelijke aantrekkingskracht.

Op 24 maart 2009 heeft de gemeenteraad van Heusden de ruimte voor nieuwe ontwikkelingen vastgelegd in de gebiedsvisie/Programma van Eisen `Poort van Heusden'. Kern van deze visie is dat een groot deel van het gebied toegankelijk blijft voor wandelaars en fietsers. In het noorden is een toeristisch recreatieve voorziening van formaat gepland, terwijl aan de zuidkant een minder intensieve invulling zou kunnen komen.

Exploitatie

Om de gebiedsvisie te kunnen realiseren, zoekt de gemeente marktpartijen die willen meewerken aan de hoge ambities van de gemeente, die daarin willen investeren en die deze ook waar kunnen maken en exploiteren. De toekomstige concessiehouder krijgt het recht op exploitatie en de mogelijkheid tot een zakelijk recht op de gronden.

Voor meer informatie kunnen geïnteresseerde partijen contact opnemen met dhr. O. van Limburg, gemeente Heusden, telefoon: +31 (0) 73 513 1789, e-mail: poortvanheusden@heusden.nl.
Geplaatst op: 9 april 2009