Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Apeldoorn, 10 april 2009

Apenheul treurt om verlies en viert geboorte

Gorilla's verliezen de kleine Lembo'e en verwelkomen nieuwe baby

De dierverzorgers van Apenheul houden er een dubbel gevoel aan over. In de nacht van 9 april is het gorillameisje Lembo'e, dat geboren werd op 3 september 2008, helaas overleden. Dezelfde nacht beviel het 35-jarige gorillavrouwtje Mintha van een gezonde baby. De verzorgers van de gorilla's betreuren het verlies van de baby. Tegelijkertijd zijn ze dolblij met de komst van een gezonde baby. Bezoekers van Apenheul kunnen al op kraamvisite bij de moeder en baby.

Gorillababy geboren
Mintha heeft al twaalf jaar geen baby meer gekregen. Dierverzorgers van Apenheul waren dan ook blij verrast toen vorig jaar bleek dat ze zwanger was. Nog blijer zijn ze met de gezonde baby die op Goede Vrijdag, 10 april, het levenslicht heeft gezien. De baby is alweer de vierde nakomeling van de vijftienjarige zilverrug Jambo. Eerder zorgde Jambo al voor twee zoontjes en een dochter, Lembo'e. Wat het geslacht van de pasgeboren baby is, is nog even de vraag.

Baby Lembo'e overleden
Lembo'e werd vorig jaar september geboren. Ze had een moeilijke start: ze was klein en nogal bleek. Hoewel ze daarna goed bijkwam, bleef ze altijd wat aan de kleine kant. Vorige week ging haar gezondheid achteruit en ze dronk bijna niet meer. Daarom besloot Apenheul donderdagochtend tot de ingrijpende actie om Lembo'e bij haar moeder weg te halen. Zo kon ze goed onderzocht en gevoed worden. Helaas heeft het niet meer mogen baten en overleed het kleintje dezelfde nacht nog. Wat de oorzaak van haar plotseling overlijden is, wordt nog onderzocht.

Gorilla's in Apenheul
Kisiwa, Mintha, de kersverse baby en de negen andere gorilla's mogen gewoon naar buiten. Bezoekers kunnen de pasgeboren baby dus direct al zien op het gorilla-eiland van Apenheul. Binnenkort zal Apenheul het geslacht en de naam van de pasgeboren baby bekend maken.


- - - einde bericht - - -