Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Inzet ontwerpteams voor duurzame verbetering wijken

Foto Bert Nienhuis: Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol De Eindhovense wijk Doornakkers heeft een primeur. Het is de eerste wijk in Nederland waarvoor Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol passende expertise beschikbaar zal stellen. In Doornakkers gaat het om het herbestemmen van leegstaande gebouwen, om extra aandacht voor groen en de openbare ruimte, en om het versterken van het imago van de wijk. Tijdens een inspirerende en ideeënrijke bijeenkomst in het net geopende wijkcentrum De Toeloop reageerden alle betrokkenen positief op het voorstel van Van der Pol.

Doornakkers
Op 9 april was Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol aanwezig bij een bijeenkomst in de wijk Doornakkers om kennis te nemen van alle ideeën en plannen. De bijeenkomst was voor de gemeente Eindhoven, woningcorporatie Woonbedrijf en ontwikkelaar Hurks een inspiratie- en startmoment in het traject naar een integrale visie op de ontwikkeling van de wijk Doornakkers. De Rijksbouwmeester werd gevraagd mee te denken over onder meer de herbestemming van twee schoollocaties en een langzaamverkeersroute. De bijeenkomst werd ook bijgewoond door partijen die actief zijn in de wijk, zoals bewoners, Politie, Welzijn Eindhoven en ontwikkelaars.

Pilots
Dit jaar zal een aantal pilots plaatsvinden in de 40 aandachtswijken. Naast Doornakkers in Eindhoven heeft ook de Stationsbuurt in Den Haag zich al aangemeld. Er zullen nog drie gemeentes volgen. De door het Atelier samen met de aanvrager aangestuurde ontwerpteams zullen geen plan leveren of opnieuw zaken tegen het licht houden, maar voor iedere wijk een inspirerend, onafhankelijk klankbord bieden. Het doel van het team is om na te gaan op welke wijze ruimtelijk ontwerp, gebaseerd op de bestaande wijkaanpak, een bijdrage kan leveren aan een duurzame verbetering van de wijk. Per wijk wordt gekeken naar de meest geschikte samenstelling.

Aanleiding
Tijdens een door het Ministerie voor Wonen, Wijken en Integratie georganiseerde inspiratiedag eind 2008 over ruimtelijke kwaliteit in aandachtswijken beloofde de Rijksbouwmeester de 40 aandachtswijken te ondersteunen. Liesbeth van der Pol: "Ik wil met de pilotprojecten aandacht vragen voor een integrale aanpak van de aandachtswijken en de rol van ontwerpers daarbij. Vormgeving, ruimtelijke kwaliteit en schoonheid zijn wat mij betreft sleutelbegrippen." Dit sluit aan op afspraken die minister Eberhard van der Laan heeft gemaakt om met fysieke aanpassingen de leefbaarheid in de aandachtswijken te verbeteren.