Gemeente Best

Subsidie duurzame warmte en zonnepanelen

10-04-2009

Het Rijk stelt weer geld beschikbaar voor zonnepanelen (ZON-PV) die elektriciteit opwekken en voor warmtepompen.

Voor welke systemen is subsidie mogelijk?


* Zonnepanelen
In de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) is voor kleinschalige systemen van zonnepanelen tot 15 kWp (kilo Watt piek) een bedrag van 66 miljoen euro beschikbaar. Voor de eigen elektriciteitsbehoefte van een gemiddeld huishouden is ongeveer 4 kWp nodig. Voor de subsidie is een systeem opgezet dat het verschil vergoedt tussen de kostprijs van de 'reguliere energie' en de duurzame energie; levert duurzame energie uit uw zonnepaneel te weinig op, dan vult de SDE de opbrengsten aan. Dit gebeurt voor een periode van vijftien jaar Door deze subsidie ligt de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de negen en elf jaar.


* Warmtepompen
Daarnaast kunt u als huiseigenaar makkelijker subsidie aanvragen voor warmtepompen via de subsidieregeling Duurzame Warmte. Ook warmtepompen met een lagere energieprestatie komen voortaan in aanmerking voor subsidie. Zo stimuleert het ministerie van Economische Zaken de aanschaf van warmtepompen nog meer. Warmtepompen besparen in woonhuizen veel energie doordat ze (grond)water, buitenlucht of bodemwarmte gebruiken om een woning te verwarmen. Het energieverbruik is lager dan een reguliere HR-ketel.

Wie kan subsidie aanvragen?
Naast huiseigenaren kunnen ook woningcorporaties en investeerders in woningen subsidie ontvangen.

Hoe kunt u subsidie aanvragen?
SenterNovem verzorgt de subsidieverlening namens het ministerie van Economische Zaken. U moet uw aanvraag dan ook bij SenterNovem indienen. Het aanvraagformulier voor de subsidie op warmtepompen vindt u op http://www.senternovem.nl/duurzamewarmte/index.asp. Voor een subsidieaanvraag voor zonnepanelen kunt u terecht op http://www.senternovem.nl/sde/index.asp.

Wat is het effect van deze regeling?
Het ministerie verwacht door deze subsidie een extra energiebesparing te bereiken. Dat is natuurlijk goed voor het milieu. Daarnaast draagt deze regeling bij tot het realiseren van één van de doelstellingen van het regeringsbeleid, namelijk het terugdringen van energiegebruik.

Wilt u meer informatie?
Voor vragen over beide subsidies kunt u contact opnemen met de heer T. van Bergen van team Vergunningen via telefoonnumer (0499) 360 911.

Daarnaast kunt u meer informatie vinden op de volgende websites: http://www.senternovem.nl/duurzamewarmte/index.asp en http://www.senternovem.nl/sde/index.asp.


---