Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


10 apr 2009

Haarlemmermeer onderzoekt brandveiligheid woningen

De gemeente Haarlemmermeer en woningcorporatie Ymere hebben een grootschalig onderzoek naar de brandveiligheid van woningen in Haarlemmermeer afgerond. Aanleiding voor het onderzoek is een grote brand in dertien woningen in de gemeente.

In het onderzoek staan woningen centraal die een verhoogde kans hebben op branddoorslag en brandoverslag binnen 20 minuten. Dat is minder dan de wettelijke eis. Alle bewoners hebben over de resultaten een brief ontvangen. De brandweer is op de hoogte gebracht van woningen die niet voldoen aan deze eis, zodat adequaat kan worden gehandeld bij een brand.

Resultaten onderzoek
De vier onderzochte gebieden zijn Hoofddorp Centrum, Haarlemmermeer Noord, Nieuw-Vennep en Haarlemmermeer Zuid/West. Hier staan in totaal 36.344 woningen. Via steekproeven zijn 7462 huur- en koopwoningen bouwkundig onderzocht omdat deze volgens bouwtekeningonderzoek mogelijk een verhoogde kans hebben op branddoorslag en brandoverslag. Bij 4339 woningen is geconstateerd dat ze niet voldoen aan de wettelijke eis. In veel gevallen gaat het om kleine gebreken die eenvoudig kunnen worden opgelost. Alle bewoners van de betreffende woningen hebben een uitgebreide informatiebrief ontvangen over de vervolgprocedure. Hierin staan ook maatregelen die bewoners direct zelf kunnen treffen.

Maatregelen
Ymere plaatst rookmelders in zijn huurwoningen die niet voldoen. De gemeente Haarlemmermeer biedt eigenaren van particuliere woningen één gratis rookmelder aan mits zij zelf de tweede, van hetzelfde type, aanschaffen. Dit kan tegen gereduceerd tarief.

Bij nog eens 140 woningen begint Ymere binnenkort een nader onderzoek omdat nog niet bekend is of deze woningen voldoen. Deze woningen zijn enige jaren geleden geïsoleerd tegen geluidsoverlast van vliegtuigen. De isolatiepakketten zelf voldoen wel aan de brandveiligheidseisen, aldus uitvoerder Rijkswaterstaat.

De gemeente Haarlemmermeer en Ymere gaan een convenant sluiten waarin zij afspreken dat Ymere binnen vijf jaar zijn huurwoningen bouwkundig zal aanpassen.