Gemeente Tilburg

Persbericht
10 april 2009

Herinrichting moet omgeving Willemsplein groener maken

Gemeente stelt programma van eisen op voor landschapsarchitecten

Het college heeft plannen om de omgeving rond het Willemsplein opnieuw in te richten en van meer groen te voorzien. Dit is een van de maatregelen die voorkomt uit de nota Groenontwerp Binnenstad. Deze maand gebruikt de gemeente om een programma van eisen op te stellen voor de herinrichting. Op basis van dit programma van eisen worden drie landschapsarchitecten gevraagd om een visie voor het Willemsplein en de directe omgeving te maken. Het gaat om het voetgangersgebied tussen de schouwburg en de Katterug (dit betreft het voorplein Schouwburg/Concertzaal, driehoekspleintje Heikese kerk, Willemsplein, wandelpromenade bij de achteringang Paleisje, stadswinkel en Katterug) Naar verwachting presenteren de bureaus in juli hun visie. Het college heeft een bedrag van EUR 45.000,- beschikbaar voor de visieontwikkeling, ± EUR 800.000,- is er voor de totale herinrichting geraamd.

Herinrichting Willemsplein

Het gebied rond het Willemsplein wordt nu gekenmerkt door de aanwezigheid van diverse openbare / publiekstoegankelijke gebouwen zoals de stadskantoren, het paleis-raadhuis, de concertzaal, de schouwburg, de Heikese kerk, het kantongerecht en het woongebouw de Katterug. Het zijn afzonderlijk bijzondere gebouwen, maar ze vormen geen eenheid. Op het plein vinden diverse evenementen plaats, denk Tilburg Culinair, de nostalgische kermis. Het college heeft de wens om dit versteende gebied groener en aantrekkelijker te maken. De herinrichting moet ook voor meer verbinding met de binnenstad zorgen.

Groenontwerp Binnenstad

In april 2007 is het Groenontwerp Binnenstad vastgesteld. Hiermee heeft het college zich uitgesproken voor een groene toekomst van de binnenstad. Verschillende maatregelen zijn de afgelopen jaren al uitgevoerd. Zo zijn er in verschillende straten in de binnenstad bomen in bakken geplaatst. Daarnaast zijn in 2008 een aantal geveltuinen aangelegd en ongeveer 1200 gevelbakken geplaatst. Het aanleggen van geveltuinen en het plaatsen van gevelbakken krijgt ook dit jaar een vervolg. Ook de herinrichting van het Willemsplein is als maatregel opgenomen in het Groenontwerp Binnenstad.

---