Vlaamse Overheid

Uitreiking 1.000ste ervaringsbewijs

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

donderdag 9 april 2009
Vandaag donderdag 9 april heeft Vlaams minister van Werk Frank Vandenbroucke in Vilvoorde het duizendste ervaringsbewijs uitgereikt aan heftruckchauffeur Younes Lahrach. Hoewel de minister de ervaringsbewijzen normaal gezien enkel ondertekent en teruggeeft aan de administratie vond hij het 1.000ste reden genoeg om het voor een keer zelf af te geven. Met de uitreiking wil de minister niet alleen de 26-jarige Mechelaar Younes Lahrach in de bloemen zetten, maar ook de 999 anderen die het ervaringsbewijs sinds 11 november 2006 haalden.

Duizend ervaringsbewijzen voor 21 verschillende beroepen, dat is het voorlopige saldo na bijna 2,5 jaar aandacht voor het zichtbaar maken van verworven competenties. Hoewel het ervaringsbewijs aanvankelijk moeizaam uit de startblokken kwam lijkt het nu definitief vlot getrokken. Op minder dan een jaar tijd verdubbelde het aantal mensen dat een ervaringsbewijs haalde.

Minister van Werk Frank Vandenbroucke is blij met het goede resultaat: "Bij elk ervaringsbewijs dat ik teken kijk ik altijd even wie er achter het papier zou kunnen zitten. Ik kijk telkens naar de naam en de leeftijd en welk bewijs ze gehaald hebben. Voor elk van hen hoop ik dat het ervaringsbewijs een versterking mag betekenen. Ik hoor regelmatig dat mensen die een ervaringsbewijs gehaald hebben zich zekerder gaan voelen. Dat doet me erg veel plezier. Je moet het halen van zo'n bewijs ook niet onderschatten. De testen zijn opgesteld door de sectoren en controleren echt wel wat iemand zijn vaardigheden zijn. Wie een ervaringsbewijs haalt mag zich dus terecht trots voelen."

De 26-jarige Younes Lahrach uit Mechelen is alvast tevreden met het ervaringsbewijs. Hij ging sinds de test al aan de slag als heftruckchauffeur in het Vilvoordse bedrijf Ceva. Daar werkt hij ondertussen een maand. "Ik heb na de testen aan de verschillende interimkantoren waar ik ingeschreven ben laten weten dat ik het ervaringsbewijs gehaald heb. Niet lang daarna kon ik aan de slag."

Met de uitreiking van het 1.000ste ervaringsbewijs wil Vandenbroucke ook alle andere mensen die een ervaringsbewijs haalden een pluim op de hoed steken. Dat gaat van jong naar oud, van West-Vlaanderen tot Limburg, mannen of vrouwen. De jongste bezitters van een ervaringsbewijs zijn 19 jaar: Rosalinda Van Brabant uit Mortsel en Vincent De Valck uit Meise. Rosalinda haalde het ervaringsbewijs voor kapster, Vincent haalde er maar liefst drie: heftruckchauffeur, magazijnmedewerker en reachtruckchauffeur. Gilberte Bracke uit Gent en Nicole Rogge uit Gavere zijn de oudste bezitters van een ervaringsbewijs. Beide dames zijn 64 en haalden het ervaringsbewijs Call center operator.

Sommige beroepen waarvoor je een ervaringsbewijs kan halen zijn succesvoller dan andere. Zo haalden 247 mensen al een ervaringsbewijs voor begeleider buitenschoolse kinderopvang en 163 voor industrieel schilder. Voor twee beroepen haalde nog maar 1 persoon een ervaringsbewijs. Zo is er in Vlaanderen voorlopig slechts 1 hovenier met een ervaringsbewijs en 1 zelfstandig kapper. Beide beroepen zitten echter nog niet lang in het aanbod.

Het ervaringsbewijs scoort het best in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Dat heeft met de grootte van de provincies te maken, maar ook met de inplanting van de verschillende testcentra. In totaal keurde de Vlaamse regering al 80 verschillende beroepen goed waarvoor op termijn een ervaringsbewijs kan uitgereikt worden.

Voor contactgegevens van testcentra en extra uitleg over de verschillende beroepen kan u terecht op www.ervaringsbewijs.be

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Hendrik Van Poele, persmedewerker minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 49
Gsm: 0497 48 19 51
E-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be