Gemeente 's-Hertogenbosch

10-04-2009
Gemeente en woningcorporaties ondertekenen nieuwe prestatie-afspraken

Foto ondertekening afspraken woningcorporaties
Wethouder Rodney Weterings en de woningcorporatie- directeuren Henk Roozendaal van BrabantWonen, Ad van Gurp van Zayaz en Simon Jansen van DKM hebben op vrijdag 10 april hun handtekening gezet onder de prestatie-afspraken tot en met 2011. Hierin is onder meer vastgelegd dat de woningcorporaties de komende jaren flink investeren in woningbouw en het opknappen van woningen. Ook zijn afspraken gemaakt over de ontwikkeling van maatschappelijk vastgoed, energiebesparing, leefbaarheid en de verdere ontwikkeling van het wijkgericht werken.

In de prestatie-afspraken is opgenomen dat de woningcorporaties de komende drie jaar gezamenlijk circa 3.500 woningen en wooneenheden in ontwikkeling hebben. Daarvan valt de helft in het sociale segment. De gemeentelijke doelstelling om de sociale woningvoorraad te verruimen, wordt hiermee gerealiseerd. Hoewel de daadwerkelijke woningproductie afhankelijk is van marktontwikkelingen, zal deze hoger zijn dan de afgelopen jaren. Om de woningvoorraad meer ´toekomstbestendig' te maken, zullen Zayaz en BrabantWonen circa EUR 115 miljoen investeren in renovatieprojecten. Daarmee worden bijna 4.000 woningen ingrijpend verbeterd.

Energiebesparing
Ook is vastgelegd dat de woningcorporaties jaarlijks 1.300 woningen energetisch verbeteren. Dit heeft niet alleen voordelen voor het milieu, ook huurders profiteren van lagere energiekosten. Om de mogelijkheden beter in beeld te krijgen, worden diverse pilotprojecten uitgevoerd. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de toepassing van technische innovaties in bestaande woningen. Ook zullen twee `klimaatneutrale' projecten worden gerealiseerd waarbij het energieverbruik gelijk is aan de energieopwekking, bijvoorbeeld door het gebruik van zonneboilers.

Huisvesting van bijzondere groepen
De woningcorporaties hebben de afgelopen jaren al laten zien dat zij hun verantwoordelijkheid nemen voor het huisvesten van bijzondere doelgroepen. Ook de komende jaren worden diverse projecten gerealiseerd voor verstandelijk en lichamelijk gehandicapten, schizofrene jongvolwassenen, doven en dementerende ouderen. Ook worden voorbereidingen getroffen om een hospice (BrabantWonen) en een shortstayvoorziening (Zayaz) te ontwikkelen.

De woningcorporaties nemen een brede verantwoordelijkheid als het gaat om de ontwikkeling en het beheer van maatschappelijke voorzieningen. Zo ontwikkelen zij de komende jaren onder meer een sociaal-cultureel centrum in Hintham, Brede Bossche Scholen in de Meerendonk en Boschveld, een hospice bij Mariaoord, een gezondheidscentrum in De Groote Wielen, een jongerencentrum in de Maaspoort, activiteitencentra en woonzorgcomplexen.

Leefomgeving
De gemeente en de woningcorporaties zetten, naast de reguliere inzet in de wijken, een extra budget in van EUR 3,8 miljoen voor het verder versterken van de veiligheid en leefbaarheid van buurten en wijken. Op deze manier ontstaat een zogeheten "Impulsfonds voor Veiligheid en Leefbaarheid van Buurten". Dit fonds kan bijvoorbeeld worden ingezet voor het bestrijden van calamiteiten, het vergroten van toezicht, het tegengaan van sociaal onveilige plekken en het opknappen van winkelcentra.