Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans op reis door de VS

10 apr 2009 | Staatssecretaris Frans Timmermans bezocht deze week Washington DC, New York, Michigan en Chicago. Het bezoek stond in het teken van NY400, de viering van 400 jaar vriendschap tussen Nederland en de Verendigde Staten.

* Opening tentoonstelling

* Actief burgerschap

* Permanente dialoog met Islam noodzakelijk
* 'Thuis' in Holland en Zeeland

* Chicago

* Afsluiting

De viering staat in het teken van vriendschap, geschiedenis en de gedeelde waarden vrijheid, tolerantie en ondernemingszin.

Opening tentoonstelling

Dinsdag 7 april opende Frans Timmermans (Europese Zaken) de tentoonstelling Amsterdam / New Amsterdam: The Worlds of Henry Hudson in het Museum of the City of New York (MCNY). De tentoonstelling bevat 16e en 17e eeuwse kaarten, gebruiksvoorwerpen en schilderijen uit vooraanstaande Amerikaanse en Nederlandse collecties. Het Nederlands Scheepvaartmuseum leverde een belangrijke bijdrage. De tentoonstelling loopt nog tot 27 september.

Actief burgerschap

Actief burgerschap moet de schadelijke gevolgen van onzekerheid en vooroordelen tegen te gaan. Dat zei Timmermans in een lezing voor het Carnegie Council, ook op 7 april. "De Europese kiezer is zijn geloof in vooruitgang kwijt. Men is bang voor verandering, voor `change'. Het meest zichtbare element van verandering is de komst van buitenlanders. Dat zij als zondebok gebruikt worden voor alles dat mis gaat, is ronduit verkeerd", zei Timmermans.

Permanente dialoog met Islam noodzakelijk

In Dearborn (Michigan) was Timmermans op woensdag 8 april te gast bij de leiders van de CIOM, de gezaghebbende koepelorganisatie en belangenbehartiger voor moslims in de VS. Timmermans riep op tot dialoog met de moslimgemeenschap. Hij sprak ook met leiders van de christelijke en de joodse gemeenschap over de problematiek in Nederland en de rest van Europa.

Timmermans: "Angst is een drijfveer in de Europese politiek. Vooral in Europa wordt het voornamelijk gebruikt tegen de Islam. In Nederland zijn altijd (religieuze) minderheden geweest, maar de dialoog komt niet goed uit de verf. En dat is juist wat de wereld nu hard nodig heeft."

'Thuis' in Holland en Zeeland

In Holland (Michigan) wisselde Timmermans verhalen over Nederland uit met een groep Nederlandse immigranten bij een grote molen en een landkaart van Nederland. Timmernans was verrast om te zien hoezeer Holland en Zeeland op Nederland lijken. "I must say, you certainly are more Dutch than we are," vertelde Timmermans de groep.

Chicago

Op 9 april sprak Timmermans in Chicago met Dr Eboo Patel van het Interfaith Youth Core gevolgd door een groepsdiscussie met jongeren. Op de agenda stonden vrijheid van meningsuiting en religie. Daarna ontmoet hij Richard Daley, burgemeester van Chicago.

Afsluiting

Op 9 april hield Timmermans in New York 's avonds een korte toespraak bij de première van het Nederlands Dans Theater II in het Joyce Theater.

Timmermans sluit zijn bezoek aan de VS vandaag af met een bezoek aan het Brooklyn Museum. Dit doet hij samen met de `burgemeester' van Brooklyn, Marty Markowitz, die de festiviteiten in Brooklyn in het kader van NY400 nader toelicht. Markowitz bracht onlangs een bezoek aan Breukelen, het Nederlandse Brooklyn.

Meer informatie


* Zie de website voor meer informatie over NY400 Externe link


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Website NY400