Grote opkomst new york nights in amsterdam

Den Haag/Amsterdam, 10 april- De New York Nights - en week vol debat, cultuur, dance en design - zijn goed bezocht. De opkomst was boven verwachting. De circa 25 evenementen werden van 1 tot en met 7 april gehouden in het kader van de viering van NY400 in Nederland.

De grootste trekpleisters waren de meer dan uitverkochte Town Hall Meeting in de Westerkerk met Geert Mak en Russell Shorto, Cut & Paste in Paradiso met 1200 bezoekers en de opening van Urban Graphics in het oude kadaster met 600 bezoekers. Boom Chicago trok met de première van een nieuwe multimedia comedie show, waarin de vierhonderd jarige relatie tussen NL en de USA nader wordt onderzocht, een volle zaal. P!oneers in Felix Meritis was met 700 deelnemers aan debatten over actief burgerschap uitverkocht. Voor Timmermans, namens het kabinet coördinator van NY400, was dit het hoogtepunt: 'Dit evenement ging over de toekomst. Deze 'pioneers' zijn in staat om een enorme creativiteit los te maken. We moeten ze uitdagen om leiderschap te tonen in de samenleving. Daarom ben ik blij dat ze aankomen met oplossingen als 'Ministry for the Impossible' en storylines - verhalen - om om modern actief burgerschap vorm te geven'.

Het Amsterdams Historisch Museum trok in het hele weekend een kleine 2000 mensen, meer dan anders door 'Henry Hudson for kids' en 'Het Goud van Amsterdam en New York'. De audiotour Henry Hudson die langs historische Amsterdams/NewYorkse plekken leidt loopt zeker nog tot eind van dit jaar.

De evenementen hebben goed aangehaakt bij de museumnacht die afgelopen weekend werd gehouden.

New York Nights was een initiatief van de Henry Hudson Stichting, de Gemeente Amsterdam en de Nederlandse overheid. New York Nights werd georganiseerd in het kader van de viering van NY400 in Nederland. In september worden evenementen in het kader van NY400 georganiseerd in New York City en New York State.

Over NY400

Op 28 januari hebben burgemeester Bloomberg, burgemeester Cohen en staatssecretaris Timmermans tijdens een persconferentie in New York het officiële startsein gegeven voor de viering van 400 jaar vriendschap tussen New York en Nederland.

In april 2009 is het 400 jaar geleden dat het VOC schip 'de Halve Maen' met Henry Hudson als kapitein uit Amsterdam vertrok en, op zoek naar een noordoostelijke doorgang naar Azië, op het huidige Manhattan stuitte. Deze gebeurtenis leidde uiteindelijk tot de kolonie Nieuw Nederland en de stichting van de handelspost Nieuw Amsterdam, het latere New York. In 2009 wordt uitgebreid aandacht besteed aan deze historische gebeurtenis en de gezamenlijke geschiedenis en de gedeelde waarden tussen Nederland en de Verenigde Staten. Naast het kabinet, is ook de stad Amsterdam hier intensief bij betrokken. Meer informatie en een volledig overzicht van de activiteiten is te vinden op www.NY400.nl .

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed