Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Japanse eisen bloembollen aangepast

Nieuwsbericht | 10-04-2009

Japan heeft de strenge fytosanitaire eisen die golden voor een groot aantal virussen die voorkomen in bloembollen aangepast.

Jarenlang hadden virussen, zoals tabaksratelvirus, de quarantaine status in Japan. Daardoor moesten bloembollen absoluut vrij zijn van deze virussen; er gold een absolute nul-tolerantie.

De quarantaine status van virussen is jarenlang onderwerp van gesprek geweest met de Japanse overheid. De Nederlandse delegatie, bestaande uit het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), de PLantenziektenkundige Dienst (PD) van LNV en de Bloembollenkeuringsdienst, heeft het afgelopen najaar tijdens het bilaterale overleg Japan opnieuw over deze zaak gesproken. Het onderwerp bleek voor het eerst sinds de start van de onderhandelingen in de jaren tachtig bespreekbaar voor Japan.

Uiteindelijk heeft Japan begin 2009 besloten om de quarantaine status voor een groot aantal virussen los te laten en is aan Nederland gevraagd een voorstel te doen voor toleranties. Dit voorstel is in gezamenlijk overleg tussen de sector, de keuringsdiensten, PD en LNV tot stand gekomen en sluit nauw aan bij de algemeen geldende eisen voor andere belangrijke exportlanden.

Japan heeft het voorstel van Nederland geaccepteerd en heeft ook besloten dat de nieuwe toleranties al dit seizoen kunnen worden toegepast. Met dit resultaat is een doorbraak bereikt in de jarenlange onderhandelingen. De eisen die Japan stelt aan virussen in bloembollen is nu beter in lijn met internationale afspraken en met de situatie van virussen in Japan. Bovendien is dit belangrijk nieuws voor de beschikbaarheid van bloembollen voor de export naar Japan. De vondst van een enkele zieke plant in het veld zal niet meer automatisch leiden tot een afkeuring voor Japan.

Verwante informatie


* Bloembollenkeuringsdienst

Zie ook


* Plantenziektenkundige Dienst