Rechtbank Breda


Verdachte ten onrechte langer vastgehouden dan noodzakelijk

Breda, 10 april 2009 - Uitspraak 'Weekendje weg': De rechtbank Breda heeft geoordeeld dat verdachte ten onrechte langer is vastgehouden dan noodzakelijk was. Het project âWeekendje wegâ geeft volgens de rechtbank geen rechtvaardiging om verdachte langer van de straat te houden dan noodzakelijk is voor verhoor of voor het nog te verrichten onderzoek.

âWeekendje wegâ

De rechtbank heeft de publicatie die het Openbaar Ministerie heeft opgesteld in het kader van het project âWeekendje wegâ van de gemeente Tilburg als uitgangspunt genomen. In die publicatie is het project als volgt omschreven: âGeweldplegers die vanaf vrijdagavond in het horecaconcentratiegebied worden aangehouden, blijven in principe tot maandag in de cel. Daarna worden ze direct voorzien van een boete, het vooruitzicht op een taakstraf, of een dagvaarding om voor de rechter te verschijnenâ. Als doel wordt vooropgesteld het aantal geweldsdelicten te doen afnemen. Het project wordt beschreven als een creatieve invulling van de mogelijkheden van politie en justitie. Het is, aldus de publicatie, een âlik op stuk beleidâ, waarbij men direct de rekening krijgt gepresenteerd.

Ten onrechte langer vastgehouden dan noodzakelijk

Gelet op de relevante wettelijke bepalingen in het wetboek van strafvordering dient een verdachte na zijn aanhouding en inverzekeringstelling zo snel mogelijk te worden verhoord over het feit waarvan hij wordt verdacht. Verdachte is na aangifte van mishandeling in de nacht van 18 oktober 2008 om 01:40 uur aangehouden en daarna in verzekering gesteld. Verdachte is verhoord over het feit waarvan hij is verdacht op 19 oktober 2008 om 10:19 uur. In het kader van het project âWeekendje wegâ, is hij vastgehouden tot maandag 20 april 2008, 13:45 uur.

Hoewel het in voorkomende gevallen geoorloofd kan zijn om een verdachte na zijn verhoor langer vast te houden, was daarvoor in dit geval geen reden. Het lijkt er op dat de verdachte in ieder geval vanaf zondagmiddag 19 oktober 2008 is vastgehouden op het politiebureau om hem âvan de straat te houdenâ, oordeelt de rechtbank.

Veroordeling voor mishandeling

De rechtbank heeft verdachte schuldig bevonden aan mishandeling in het uitgaansleven door het slachtoffer enkele vuistslagen in het gezicht te geven. Een werkstraf van 40 uur is hiervoor volgens de rechtbank gepast. Omdat de verdachte een dag langer dan noodzakelijk is vastgehouden door de politie is op die straf een korting van 12 uur toegepast. De rechtbank heeft de verdachte daarom een werkstraf opgelegd van 28 uur.

Einde bericht