Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


PERSBERICHT

Geef reizigers de ruimte
Goederentreinen naar Duitsland moeten zo veel mogelijk gebruik maken van de Betuweroute. Door goederentreinen weg te halen van gewone spoorlijnen ontstaat meer ruimte voor reizigerstreinen. Dat is dringend nodig omdat het reizigersverkeer op het spoor sterk groeit.

Dat stelt ROVER in een brief aan Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat. De vereniging vraagt de Minister om een actief beleid te voeren dat goederenvervoerders dwingt om zoveel mogelijk gebruik te maken van de Betuweroute tussen Rotterdam en Duitsland. ROVER betreurt dat treinreizigers dagelijks benadeeld worden door langzame goederentreinen op het spoor. Dit leidt tot vertragingen en structureel minder reizigerstreinen.
Zo is een versnelling van de Intercity tussen Leiden en Utrecht al twee jaar uitgesteld omdat een goederentrein op dezelfde tijd voorrang krijgt. Daarnaast werd in de afgelopen weken duidelijk welke enorme gevolgen een ontsporing van een goederentrein kan hebben op de dienstregeling. De goederentrein die bij Vleuten vijf kilometer spoor beschadigde, veroorzaakte voor duizenden reizigers langdurige overlast.

Investeringen in spoorinfrastructuur moeten gepaard gaan met maatregelen om te zorgen dat het spoor daadwerkelijk gebruikt wordt. Verkeer en Waterstaat moet daarvoor de benodigde regels maken en ProRail moet die uitvoeren, zodat goederenvervoerders de Betuweroute gaan gebruiken. Technische problemen mogen geen rol spelen, vindt ROVER, want bijna twee jaar na opening van de Betuweroute hebben de vervoerders voldoende tijd gehad om nieuwe locomotieven te kopen en hun machinisten op te leiden.
Pagina geplaatst: 10 april 2009