Rechtbank 's-Hertogenbosch


Veroordelingen en vrijspraak in omvangrijke hennepzaak

âs-Hertogenbosch, 10 april 2009 - Het gerechtshof in âs-Hertogenbosch heeft zojuist uitspraak gedaan in omvangrijke hennepzaak waarbij 11 verdachten betrokken zijn. Het gaat om een onderzoek naar hennepteelt, hennephandel en witwassen van crimineel geld in Helmond en omgeving. Twee verdachten zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier en twee jaar. Vijf andere verdachten zijn veroordeeld tot een werkstraf, al dan niet gecombineerd met een voorwaardelijke vrijheidsstraf en vier verdachten zijn vrijgesproken.

Door de verdediging is in dit onderzoek uitgebreid verweer gevoerd ten aanzien van een zich in het dossier bevindende ordner met zogenaamde geheimhoudergesprekken. Het ging hier om telefoongesprekken die tijdens het politieonderzoek zijn opgenomen en op wettelijk voorschrift direct vernietigd hadden moeten worden. Om die reden vonden de advocaten dat het openbaar ministerie niet ontvankelijk moest worden verklaard. Zij meenden dat het OM door deze fout het recht had verspeeld om de verdachten te vervolgen.

Het hof heeft nader onderzoek bevolen naar geheimhoudergesprekken. Uit dit onderzoek is gebleken dat in het jarenlange politieonderzoek zoân vijftig gesprekken niet vernietigd waren, die wel vernietigd hadden moeten zijn. Het ging voor ongeveer de helft om gesprekken van de verdachten met een advocaat.

Het hof heeft vastgesteld dat hiermee een voor de strafrechtspleging essentieel voorschrift is geschonden. Volgens het hof is dit door de politie en het OM echter niet opzettelijk gebeurd, maar is het een gevolg van onzorgvuldigheid.
Bovendien was de inhoud van de gesprekken niet van belang voor en ook niet gebruikt in het opsporingsonderzoek.
Om deze redenen acht het hof het verzuim niet zo ernstig dat het OM daardoor zijn vervolgingsrecht zou hebben verspeeld.

Omdat enkele gesprekken met een van de verdachte een privacygevoelige inhoud hadden. Heeft deze een lagere straf gekregen.

LJ Nummer

BI0780

Bron: Gerechtshof 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 10 april 2009 Naar boven