Sociaal-Economische Raad

10 april 2009
De SER bereidt zich voor op het advies over alternatieven voor de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. Het kabinet heeft de SER per brief van 9 april 2009 hiertoe uitgenodigd. Het verhogen van de AOW-leeftijd is een van de onderdelen uit het crisisplan dat het kabinet eind maart bekendmaakte. Het kabinet heeft tijdens het voorjaarsoverleg met de sociale partners afgesproken dat de SER zich over alternatieven kan buigen. De SER is gevraagd uiterlijk 1 oktober zijn advies uit te brengen.

Hoe komt de SER tot advisering?
Het AOW-advies zal net als de adviezen van de SER in een commissie worden voorbereid. De sociale partners, kroonleden en onafhankelijke adviseurs overleggen daar vrijuit over de adviesaanvraag en mogelijke oplossingen. De commissieleden spreken onderling af dat zij over de inhoud van de discussie tijdens het adviestraject niets naar buiten brengen. Deze afspraak maakt een open uitwisseling van standpunten mogelijk. Zo kunnen commissieleden aftasten waar mogelijkheden liggen om tot een gezamenlijk advies te komen.

Achterbanraadpleging
Als de commissie het eens is over het concept-advies zullen de sociale partners dit aan hun achterbannen voorleggen. Dat is het moment waarop de voorstellen openbaar zijn en gepubliceerd kunnen worden. De SER brengt dan een persbericht uit of geeft een perstoelichting en publiceert de concept-tekst op zijn website.

Breed draagvlak
Deze zogeheten achterbanraadpleging is erg belangrijk voor de advisering bij de SER. Tijdens de bespreking in de achterbannen wordt duidelijk of de voorstellen en aanbevelingen op steun van de werknemers en werkgevers kunnen rekenen. Pas nadat die duidelijkheid is verkregen, komt het voorstel in de raad voor de definitieve vaststelling. Het is mogelijk dat het concept-advies na de achterbanraadpleging nog wijzigingen ondergaat. De raad bekrachtigt het uiteindelijke advies en committeert zich aan de uitkomsten. Daarmee ontstaat breed maatschappelijk draagvlak waardoor het kabinet de adviezen van de SER veel waarde toekent.

Over de SER
In de SER zitten kroonleden, ondernemer- en werknemersorganisaties. Dit zijn FNV, CNV, MHP, VNO-NCW, MKB en LTO. Op de webpagina Raad staan alle raadsleden met naam. Zij adviseren kabinet en parlement over het sociaaleconomisch beleid.