Ingezonden persbericht


Stoomtrein Goes-Borsele

Postbus 250 - 4460 AR Goes - tel. 0113-270705 - fax 0113-271599 - info@destoomtrein.nl

Persbericht

April 2009

SGB krijgt rijtuig cadeau van Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum in Utrecht schenkt een spoorwegrijtuig aan de Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) in Goes. Het cadeau betreft een voormalig NS-rijtuig uit 1933, met een A-status in het Nationaal Register Railmonumenten. Het rijtuig heeft de type-aanduiding C12, wat staat voor een 3e klasserijtuig met 12 coupés. Het gaat om het laatst overgebleven exemplaar van een serie van 85 rijtuigen. Het rijtuig wordt op 10 april vanuit het museumdepot in Blerick naar Goes getransporteerd. In de toekomst zal de SGB het rijtuig volledig restaureren, waarna het in de stoomtreinen ingezet kan worden.

Beknopte geschiedenis

In de jaren 1930-1933 stelde de NS een serie van 85 nieuwe stalen vierassige 3e klasse coupérijtuigen in dienst. Deze serie diende ter vervanging van oudere series twee- en drie-assige houten coupérijtuigen die NS van haar voorgangers had geërfd. Het rijtuig dat nu wordt geschonken is het rijtuig met nummer C6478 uit 1933, gebouwd door de firma J.J. Beijnes in Haarlem. De serie werd tussen 1962 en 1966 gesloopt, behalve dit rijtuig, dat in 1965 een tweede leven kreeg in een Utrechtse speeltuin. Toen het inmiddels verwaarloosde rijtuig daar in 1991 moest verdwijnen, ontfermde de Stichting tot Behoud van Af te voeren NS-materieel (Stibans) zich over het rijtuig. Na enkele omzwervingen kwam het in bezit van Het Spoorwegmuseum, die het rijtuig in Blerick stalde in afwachting van een nadere beslissing.

Het rijtuig bij de SGB

Het Spoorwegmuseum heeft onvoldoende ruimte voor het rijtuig, en heeft daarom besloten het aan de SGB te schenken. De SGB heeft de spoorwegen in Nederland in de jaren '30 als streefbeeld, waardoor het rijtuig uitstekend in de collectie past. Momenteel is het rijtuig in verwaarloosde toestand en van binnen grotendeels leeg. De SGB heeft recent echter aangetoond restauratiewerk op hoog niveau af te kunnen leveren, en is dan ook voornemens ook dit rijtuig in de toekomst in originele staat te restaureren. Het gaat om een beeldbepalend rijtuig, en de SGB is dan ook erg blij met deze royale gift van Het Spoorwegmuseum.

Voor de redactie,