Ingezonden persbericht

Tentoonstelling in het SieboldHuis: Textielkunst van Rita Kok

Vrijdag 10 april t/m zondag 10 mei 2009

De verfijnde weefsels van Rita Kok zijn een harmonieus trefpunt van de Nederlandse en Japanse kunst. Haar eerste exposities vonden in 2001 plaats in Kyoto, hèt textielcentrum van Japan, en Nagasaki. Het jaar daarop werd zij wederom uitgenodigd in Kyoto ditmaal om deel te nemen aan het International Arts Festival in Kyoto, waar haar de juryprijs is toegekend. Reden te meer voor het SieboldHuis een tentoonstelling te wijden aan deze textielkunstenares.

Het werk van Rita Kok is het resultaat van een creatief en intuïtief zoekproces naar de werking van kleuren en materialen. Haar inspiratie vindt zij in de aantrekkingskracht van materialen, het kleurenpatroon en de structuur van weefsels. Ritme is een belangrijk begrip in haar werk. De van veraf herkenbare patronen blijken echter van dichtbij toch net wat anders te zijn dan gedacht. De lijnen bewegen door de ruimte, raken elkaar of vallen juist over elkaar heen. Het geeft de toeschouwer een nieuwe kijk op de onverwachte eigenschappen en effecten van de vele materialen die zij gebruikt in haar werk en maakt meteen nieuwsgierig om de ijle composities nader te bekijken.

De expositieruimte en ophangwijze vormen nog een extra dimensie voor de composities. Rita Kok zal in het SieboldHuis voor het eerst een tentoonstelling inrichten op een donkere achtergrond. De lichteffecten die haar werk tot nu toe hebben gekenmerkt krijgen op de donkere ondergrond een andere dimensie en creëren een nieuw schouwspel van draden, bindingen en compositie.

De opening vindt plaats op donderdag 9 april om 17.00 uur en zal opgeluisterd worden door de bekende Japanse choreograaf Shusaku Takeuchi, die een korte performance zal geven van zijn beroemde Butterfly Dance.

Dradenspel.
Van vrijdag 10 april t/m zondag 10 mei 2009 in het SieboldHuis.

Bezoekadres: Rapenburg 19, Leiden
Tel: 071 512 55 39
www.sieboldhuis.org
info@sieboldhuis.org

Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10.00-17.00 uur
Entree: ¤7,50 / ¤4,00 / MK en CCJP geldig.