Week 14 in FEM: De harde landing van Ecoconcern

Deze week in FEM (week 14, vanaf vrijdag 10 april in de kiosk)

De harde landing van Econcern
Na jaren van enorme groei moet Econcern, de duurzame onderneming van Ad van Wijk, keihard saneren om te overleven. Aan de ambities van de grote baas heeft het niet gelegen. Wat ging er mis met het voormalige succesnummer van de duurzame energiesector in Nederland?

Makro keert Azië de rug toe
SHV Holdings, het ondernemingsvehikel van de Fenteners van Vlissingen, heeft de Makro bijna helemaal teruggetrokken uit Azië. Ook Indonesië en Pakistan moesten eraan geloven. Wat rest is een kwakkelende vestiging in Thailand.

De klant van de bank wordt alsnog koning
Banken hebben hun oren in het verleden te veel naar de aandeelhouders laten hangen. De klant moet weer centraal staan. Het lijkt erop dat het kwartje eindelijk is gevallen in de bankwereld. Maar hoe hard zijn de goede voornemens van de commissie-Maas eigenlijk?

De groene comeback van Gosse Boxhoorn
Na zijn vertrek bij Solland Solar begon Gosse Boxhoorn aan een nieuw groen avontuur: The Silicon Mine. Maar waar blijven de financiers?
Boxhoorn blijft er nuchter onder: 'Ondernemen gaat met vallen en opstaan. Als het geld er niet is, dan gaat het licht gewoon uit.'

OVERLEEFT DE EURO DE CRISIS?

Overleeft de euro de crisis? Het is een van de prangende vragen die FEM-redacteur Edin Mujagic stelt in zijn pas verschenen biografie van de euro. De munt heeft heftige decennia voor de boeg. Garanties dat het avontuur een happy end heeft, zijn er niet. De aanwezigheid van Italië, Griekenland, Portugal en Spanje in de muntunie is een recept voor monetaire ellende. Volgens econoom Mujagic doen de stabiele landen in de eurozone ­ Nederland, Oostenrijk, Duiitsland en Finland ­ er verstandiger aan de muntunie te verlaten en met andere landen uit Noord-Europa een nieuwe munt op te richten: de Hanze-euro.

U kunt het nu al spraakmakende boek hier bestellen.

Verder in dit nummer:

â- Aankoop: een nieuw likeurtje voor De Kuyper
â- De Britse economie zal eerder herstellen dan die van ons
â- Opsteker: de omzet van Wehkamp.nl groeit met 10 procent
â- Sjoerd van Keulen wordt de baas van het Holland Financial Centre
â- De Nederlandse scheepsbouw krijgt nauwelijks nog orders