Gemeente Castricum

AZ-speler Luijckx bekrachtigt initiatief voor sporten door kinderen minder draagkrachtigen

In aanwezigheid van niemand minder dan AZ-voetballer Kees Luijckx tekende wethouder Ber Hes van de gemeente Castricum op 9 april een overeenkomst met bestuurder Pieter Pieters van het Jeugdsportfonds Noord-Holland. Luijckx wilde hiermee extra aandacht vestigen op het gezamenlijke initiatief om kinderen van financieel minder draagkrachtige ouders in Castricum te kunnen laten sporten in verenigingsverband. De gemeente Castricum is de eerste gemeente die een dergelijke samenwerking afsluit met het Jeugdsportfonds. Meerdere gemeenten volgen zeer binnenkort.

Armoedebeleid

In het kader van het Armoedebeleid, dat de gemeenteraad op 18 december 2008 vaststelde, heeft de gemeente een budget beschikbaar voor de kinderen van ouders met een laag inkomen. Het geld kan worden besteed aan het stimuleren van sportdeelname of het lidmaatschap van een sociaal-culturele vereniging. Deze kinderen blijken namelijk aanzienlijk minder actief te zijn op sportief gebied. In veel gevallen komt dat door een tekort in het besteedbaar inkomen van de ouder(s).

(Meer) sporten

Het motto van het Jeugdsportfonds is: Alle kinderen moeten kunnen sporten. Ook voetballer Kees Luijckx draagt die gedachte een warm hart toe. Hij heeft ervaren hoe kinderen door middel van sport een kans krijgen zich positief te ontwikkelen. Om dit motto praktisch uit te werken, werkt het fonds samen met intermediairs in het onderwijs, de sport en jeugdzorg. Denk hierbij aan maatschappelijk werkers van welzijnsinstellingen of gezondheidsorganisaties, jeugdhulpverleners, leerkrachten, school- en huisartsen en buurtwerkers. Deze intermediairs dienen voor de kinderen de aanvragen in bij het Jeugdsportfonds. Voor een aanvraag geldt een maximum bedrag van 225,- per kind per jaar. Dit kan worden besteed aan contributie en sportkleding. Kinderen noch hun ouders ontvangen direct geld of goederen van het Jeugdsportfonds; contributie wordt rechtstreeks door het fonds betaald aan de vereniging.

Meer informatie

Het Jeugdsportfonds Noord-Holland is mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland. Meer informatie over het Jeugdsportfonds is te lezen op www.jeugdsportfonds.nl > fonds Noord-Holland. Onder het kopje Spelregels staan de exacte criteria voor het indienen van een aanvraag vermeld. Ouders met een laag inkomen kunnen zich ook rechtstreeks bij de gemeente melden om bijzondere bijstand te vragen voor de kosten van deelname van hun kind(eren) aan een sport- en/of sociaal-culturele vereniging. Zij moeten dan contact opnemen met het Zorgloket in het tijdelijke gemeentehuis, Zonnedauw 4 in Limmen, tel. (0251) 66 11 22. Het loket is geopend van maandag t/m donderdag van 9.00 16.00 uur en op vrijdag van 9.00 12.30 uur.