Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden kiest voor FSC-hout en -papier

Publicatiedatum : 10 april 2009

Donderdag 9 april 2009 ondertekende Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een convenant met FSC Nederland. Het waterschap beheert en onderhoudt een groot aantal watergangen, sluizen en gemalen. Met het ondertekenen van het convenant geeft het waterschap aan dat het FSC-gecertificeerd hout toepast bij nieuwbouw en renovatie. Het hout voldoet aan de hoogste eisen voor sociaal, milieuvriendelijk en economisch verantwoord bosbeheer.

Ook de overschakeling op FSC-papier is onderdeel van het convenant. Het waterschap neemt zich ook voor in 2010 uitsluitend met FSC-gecertificeerde aannemers en leveranciers te werken.

Jan Reerink, namens het bestuur van het waterschap, en Jesse Kuijper, voorzitter van FSC Nederland, ondertekenden dit convenant tijdens een feestelijke bijeenkomst van FSC Nederland in Nieuw-Loosdrecht. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is het derde waterschap dat het FSC-convenant ondertekent.

"Certificering van goed bosbeheer heeft een naam"

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden vindt verantwoord bosbeheer van groot belang, omdat het ten goede komt aan de natuur, de bewoners in en om het bos, de bodem, de waterhuishouding en het klimaat wereldwijd.

"Wij passen al langer FSC-hout toe in onze werken. Met de ondertekening van het FSC-convenant maken we dat expliciet. Bovendien gaan we een aantal zaken, zoals de certificering van aannemers, nog beter oppakken. We willen een goede opdrachtgever zijn en als organisatie op een maatschappelijk verantwoorde manier ondernemen. Met het convenant beogen we een signaal af te geven naar de handel en naar collega-overheden", stelt Jan Reerink.

Hans Stout, directeur van FSC Nederland, benadrukt het belang van het convenant: "Het is belangrijk dat overheden zich voor FSC uitspreken. Certificering van goed bosbeheer heeft een naam, namelijk FSC. Wij zullen ons samen met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden inzetten voor de goede uitvoering van de overeenkomst."

Over FSC

FSC staat voor Forest Stewardship Council (Raad voor Goed Bosbeheer). FSC is een internationaal netwerk ter bevordering van verantwoord bosbeheer. FSC stelde een wereldwijde standaard op, met daaraan gekoppeld een keurmerk. Het internationale, onafhankelijke FSC-keurmerk geeft zekerheid: de grondstoffen voor hout- en papierproducten met het keurmerk zijn afkomstig uit verantwoord beheerde bossen, waar aandacht is voor ecologische, sociale en economische aspecten.

FSC is een onafhankelijke organisatie zonder winstoogmerk, opgericht in 1993 en actief in 88 landen. FSC staat voor transparantie en een democratische werkwijze: alle bij het bos betrokken partijen hebben gelijk stemrecht in de organisatie en bij het formuleren van de normen. Grote milieu- en ontwikkelingsorganisaties, vakbonden, boseigenaren en vele grote en kleine bedrijven staan daarom achter FSC. Op dit moment is wereldwijd ruim 105 miljoen hectare bos gecertificeerd. De stichting FSC Nederland, een bedrijvenplatform met meer dan 200 deelnemers en 100 convenantpartners, streeft naar een zo groot mogelijk aandeel van FSC-hout en -papier op de Nederlandse markt.