Gemeente Harderwijk


âBurgemeester Van Boeijenplein heel passendâ

âMet huid en haar verbonden aan de Harderwijk samenlevingâ kopte Schilders Nieuwsblad van 21 mei 1992 bij het vertrek van burgemeester J.E. van Boeijen. Veertien jaar lang, van 1978 tot zijn pensioen in 1992, leidde hij raad en college. Op initiatief van een aantal vooraanstaande Harderwijkers is zijn naam sinds vorige week permanent aan onze stad verbonden. De rotonde bij bedrijvenpark Tonsel heet voortaan Burgemeester Van Boeijenplein.

Bij deze gelegenheid benoemde burgemeester Berends deze plek aan een belangrijke uitvalsweg van Harderwijk heel passend. âBurgemeester Van Boeijen zocht welbewust naar kansen tot ontwikkeling van onze stad. Hij maakte zich sterk voor regionale afstemming, hoe lastig dat destijds ook lag. En hij zocht de toenadering tot Ermelo. Het Van Boeijenplein aan de gemeentegrens vormt symbolisch ook de oprit tot de snelweg naar de inspirerende buitenwereld en de entree voor inkomende bedrijvigheid en toerisme.â

Ook in raad en ambtelijk apparaat ging onder zijn leiding een frisse wind waaien. Hij trok nieuwe professionals aan. Zelf nam hij de portefeuille financiën en economie in beheer, zorgde voor een gezonde financiële meerjarenplanning en verantwoorde investeringen in de stad. Tijdgenoten typeren hem als een geboren bestuurder, die het belang zag van goede structuren en nuttige relaties. Anders dan zijn voorgangers was de heer Van Boeijen de man van besturen als vak en van de ambtelijke organisatie als het goud voor de stad. Een burgemeester met wijsheid, beminnelijkheid, bescheidenheid en diplomatie.

Enkele belangrijke themaâs uit zijn periode waren het dubbelbesluit Frankrijk/Drielanden, de vernieuwde Boulevard, de redding van het failliete Dolfinarium, de aanleg van de N302 en grotere openbaarheid van bestuur. Bij het 750-jarig stadsjubileum in 1981 ontving hij Koningin Beatrix en haar hele gezin. De oud-burgemeester overleed onverwacht in 1995 in zijn nieuwe woonplaats Middelburg.


____________________