Gemeente Tilburg

Nummer
2009146GO
Datum
10 april 2009

Binnenstad aantrekkelijker door aanlichten van
panden
Gemeente stelt ²20.000 beschikbaar

De gemeente stelt eenmalig ²20.000 beschikbaar voor het aanlichten van panden in de binnenstad. Het aanlichten van de panden gebeurt door het plaatsen van grondspots in de openbare grond bij de gebouwen.
Wethouder Joost Möller: "Verschillende ondernemers en bewoners hebben aangegeven de gevel van hun pand te willen verlichten. Tilburg heeft in het centrum veel monumentale gebouwen. Het uitlichten van deze panden verhoogt de aantrekkelijkheid van de binnenstad en kan tevens het veiligheidsgevoel vergroten." Stimuleringsbijdrage
De kosten van de eerste aanleg voor het aanlichten van het pand zijn voor rekening van de eigenaar van het pand. Afhankelijk van het pand is minimaal één spot per vijf strekkende meter nodig. Er wordt gebruik gemaakt van energiebesparende ledverlichting. De totale kosten van de aanleg van één spot zijn ongeveer 3.500 euro. Bij meerdere spots wordt het relatief goedkoper.
Om het aanlichten van panden te stimuleren stelt de gemeente voor de eerste veertig spots 500 euro per spot beschikbaar. Ook neemt de gemeente de kosten van onderhoud, energie en de vervanging van de grondspots voor haar rekening. Verlichtingsplan
Pandeigenaren uit de binnenstad kunnen bij de gemeente vrijblijvend en kosteloos een verlichtingsplan op laten stellen. De gemeente bekijkt dan per pand hoeveel grondspots er nodig zijn en wat de kosten zijn. Op www.tilburg.nl (zoekterm aanlichten panden) staat een aanvraagformulier voor het opstellen van een verlichtingsplan. Het in dit persbericht genoemde besluit heeft het college deze week genomen en wordt ter informatie naar de raad gestuurd.