Ingezonden persbericht


Perbericht, 10 april 2009

Spaarrentes stijgen!
In tegenstelling tot recente berichten in landelijke bladen, waarin gemeld werd dat de spaarrentes dalen, blijken bij een grote groep populaire spaarproducten, de rentes juist flink te stijgen. Onderzoek van alle Nederlandse spaarvormen (momenteel 462) door www.vanspaarbankveranderen.nl toont dit aan. Rentes op spaarrekeningen zijn inderdaad verlaagd. Maar rentes op de - al sinds een jaar - populairste spaarvorm: depositosparen, zijn verhoogd. Gedurende de afgelopen twee maanden werden de rentes op kortlopende (1-18 maanden) en langlopende (5-10 jaar) deposito´s door een achttal banken verhoogd (Aegon, CE, DSB, Fortis, Ohra, Reaal, SNS en SNS Regio). Het complete overzicht van deposito's en looptijden van banken die onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel vallen is te vinden op de Depositometer (www.depositometer.nl)

Spaarders steeds mobieler
In 2008 veranderde bijna 50% van de 250 miljard euro Nederlandse spaargeld van spaarvorm, waarbij de nadruk sterker op deposito´s kwam te liggen. De populariteit van depositosparen is verder toegenomen, sinds in februari de maximale limiet (¤ 100.000) van het Depositogarantiestelsel tot eind 2010 werd verlengd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat banken hierop inspelen. Tot einde 2010 is het nu mogelijk ¤ 100.000 (per persoon, per bank) voor 100% veilig te sparen. Bij looptijden van 1 tot 18 maanden is een maximale rente van 5,1% mogelijk.

Maar ook langere looptijden worden populairder. Veel spaarders zoeken veiligheid op langere termijn en kiezen voor looptijden tussen de 5 en 10 jaar, waar nu rentes tot 5,45% te behalen zijn. In verband met de onzekerheid over het maximum bedrag van het Depositogarantiestelsel vanaf 2011, is het bij deze looptijden verstandig te kiezen voor een inleg van maximaal ¤ 20.000 (per persoon, per bank).

Meer informatie: Hanneke van Veen & Rob van Eeden
070-3616826
reactie@vanspaarbankveranderen.nl www.vanspaarbankveranderen.nl
sparen.startpagina.nl www.laagstespaarrentes.nl