Consumentenbond


---

10 april 2009

Onvoldoende vertrouwen in overleg OV-chipkaart

De Consumentenbond keert definitief niet terug in het landelijk overleg over invoering van de OV-chipkaart in het stads- en streekvervoer. De bond heeft er onvoldoende vertrouwen in dat dit overleg bijdraagt aan het oplossen van belangrijke knelpunten, zoals het gebrek aan uniformiteit van de apparatuur en het feit dat het voor mensen lastig is om op voorhand in te schatten hoe duur de reis is. Bovendien worden de belangrijke beslissingen de komende tijd vooral op regionaal niveau genomen, waardoor het landelijk overleg weinig meerwaarde heeft.

Eind september 2008 hebben zes consumentenorganisaties zich teruggetrokken uit het landelijk overleg over de OV-chipkaart. De belangrijkste redenen hiervoor waren gebrek aan vertrouwen dat de kaart de reiziger daadwerkelijk voordeel zou brengen en het gebrek aan voortgang bij het oplossen van knelpunten. Staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat) heeft vervolgens nog wel geprobeerd om alle partijen weer aan tafel te krijgen, maar de Consumentenbond ziet daar van af.

Locov

De bond blijft wel actief binnen het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov). In dat platform wordt onder andere met de NS en het ministerie van Verkeer en Waterstaat overlegd over de dienstregeling op het spoor en de toegankelijkheid van treinen. Daarnaast is ook de invoering van de OV-chipkaart in de trein een vast gespreksonderwerp.

---