GAIA

10 april 2009

Paaskonijnen bij minister Onkelinx, die advies wil van Raad voor Dierenwelzijn over GAIA-rapport batterijkonijnenleed

FAVV gaat toestand in gefilmde slachthuizen onderzoeken maar GAIA heeft grote twijfels bij controles

Minister voor Dierenwelzijn Laurette Onkelinx geeft de Raad voor Dierenwelzijn de opdracht haar een advies te bezorgen over het GAIA-rapport in verband met het leed van batterijkonijnen in Belgische kwekerijen. De minister wil van de Raad voor Dierenwelzijn, waar GAIA overigens deel van uitmaakt, ook een advies over betere houderijsystemen voor konijnen. Dat heeft minister Onkelinx vandaag laten weten aan een delegatie GAIA-paaskonijnen die ze vanmiddag ontving op haar kabinet. De paaskonijnen hadden een reuzechocoladepaaskonijn mee voor de minister. Ze overhandigden haar ook het rapport en de beelden van het konijnenleed in Belgische kwekerijen en slachthuizen.

Paaskonijnen ook bij Vlaams landbouwminister Peeters

Vanmorgen werden de paaskonijnen van GAIA al ontvangen op het kabinet van Vlaams minister van landbouw Kris Peeters. Daar kreeg GAIA de boodschap mee dat konijnenhouders, die willen investeren in diervriendelijker huisvestingssystemen, op meer steun van het Vlaams Investeringsfonds voor de Landbouw (VLIF) kunnen rekenen. Bovendien is de minister gewonnen voor konijnenwelzijnsregels maar daarover moet ook met de sector overlegd worden, vindt hij.

Het GAIA-paaskonijn overhandigt een reuzechocoladepaaskonijn aan Joris Relaes van het kabinet van minister van Landbouw Kris Peeters

FAVV vroeg gegevens gefilmde kwekerijen en slachthuizen op

Inmiddels heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) met het oog op een onderzoek de gegevens van de vleeskonijnenkwekerijen en slachterijen, waar de mistoestanden gefilmd werden, bij GAIA opgevraagd.

Misnoegd

Maar GAIA is misnoegd over de wijze waarop een woordvoerder van het FAVV in de pers liet uitschijnen dat er in de konijnenslachterijen geen vuiltje aan de lucht is omdat alle konijnen verdoofd worden voor de slacht en dus geen pijn lijden. Dat is flagrant in tegenspraak met wat er op de beelden te zien is. De beelden laten zien hoe konijnen ruw uit de transportbakken gehaald worden, dan zogezegd bedwelmd worden met een electrische schok en meteen daarna opgehangen worden aan één poot, doorspiesd door de slachthaak, waarna ze gekeeld worden. De beelden tonen hoe de konijnen, duidelijk bij bewustzijn, nog lang hevig spartelen en stampen met de poten.

GAIA heeft grote twijfels bij controle

GAIA stelt zich grote vragen over de kwaliteit van de controle in dergelijke slachthuizen. Hoe kan het dat keurders die in opdracht van het FAVV moeten toezien op de gang van zaken, blijkbaar geen melding maken van de mistoestanden die op de GAIA-beelden - beelden van één enkel bezoek aan twee konijnenslachterijen - te zien zijn?


Download hier het rapport:

Zie het origineel