Grootste cryogene emissiereductie-installatie voor Nederland bij LBC


SCHIEDAM, 20090410 -- LBC Tank Terminals, een van 's werelds toonaangevende bedrijven op het gebied van de op- en overslag van vloeibare chemicaliën, heeft de grootste cryogene condensatie-installatie in Nederland in gebruik genomen voor het voorkomen van schadelijke emissies.

Op de locatie in Rotterdam-Botlek is gezocht naar een flexibele oplossing om de emissie door verdringings- en ademverliezen bij opslag- en verladingsactiviteiten van gechloreerde koolwaterstoffen te reduceren. Deze komen vrij bij boot-, truck- en treintransporten. Het gaat hierbij om een breed spectrum aan verschillende chloorproducten. Sommige daarvan zijn carcinogeen, waarvoor een zeer lage emissie-eis geldt. De te verwerken afgasstroom is hierdoor zeer complex, varieert in debiet, concentratie en samenstelling, en kan maximaal 500 m3/uur bedragen.

Als oplossing heeft LBC gekozen voor de CIRRUS cryocondensatietechniek van Linde Gas Benelux. Het type 500 van deze serie is de grootste in zijn soort. Deze techniek is speciaal ontworpen voor het verwijderen van oplosmiddelen uit afgasstromen door middel van cryogene condensatie. De technologie berust op het feit dat de verzadigingsconcentratie van oplosmiddelen daalt bij lagere temperaturen. Dampen condenseren hierdoor tot vloeistof en worden eenvoudig verwijderd. Wat overblijft, is de gereinigde lucht.

Om de benodigde lage temperatuur te bereiken en te voldoen aan de strikte emissie-eisen, wordt vloeibare stikstof (-196 °C) gebruikt als koelmedium. Omdat stikstof geen nadelige gevolgen heeft op het milieu, is deze technologie vanuit milieuoogpunt veruit te verkiezen.
Om aan de zeer lage emissie-eis van 1 mg/Nm3 te voldoen, is nog een regenereerbaar zeolietfilter nageschakeld. Hiermee voldoet LBC onder alle omstandigheden aan haar milieuverplichtingen.

Ter optimalisatie van het gehele emissieproces is de besturing van de CIRRUS-unit geïntegreerd in het centrale DCS plantbesturingssysteem. Drukstijgingen in tanks vanwege verlading of zonneschijn worden hiermee pas bij een bepaalde setpoint afgelaten.

Afhankelijk van het type te verladen product kan een andere condensatietemperatuur gekozen worden, dan wel eventueel delen van het CIRRUS-systeem worden uitgeschakeld. Door deze aanpassingen wordt het energieverbruik tot een minimum beperkt.

Met deze flexibele vorm van emissieverwerking van Linde Gas behoort LBC tot een van de meest innovatieve bedrijven binnen de op- en overslagindustrie.


Bezoek de website www.lindegasbenelux.com voor meer informatie





Ingezonden persbericht