Ingezonden persbericht


Kamerkoor Maastricht geeft

Johannes Passion van J.S. BACH een nieuw gezicht

Onder de artistieke leiding van Ludo Claesen houdt Kamerkoor Maastricht een Maastrichtse traditie in ere met de Johannes Passion op Goede Vrijdag 10 april om 20.00 uur in de Sint Jan op het Vrijthof. Dit meesterwerk krijgt dit jaar een extra dimensie door de begeleidende projecties van miniaturen uit de Otto Heinrich Bibel uit 1530. De unieke reeks beelden zijn gerelateerd aan het evangelie van Johannes en lopen parallel met de partituur.

Topvocalisten zijn weer aangetrokken voor de solistische invulling: Evangelist - Robert Luts, Christus - Frans Kokkelmans, sopraan - Sarah Peire, altus - Rob Cuppens, tenor - Laurens Alexander Wyns en bas - Jan Willem van der Hagen.

De Johannes Passion (BWV 245) van Johann Sebastian Bach is een muzikale vertelling van het lijden en sterven van Jezus volgens het Evangelie naar Johannes. Bach schreef dit werk in 1724 in 3 maanden tijd en herschreef later delen omdat hij kritiek kreeg op het (te) uitbundige karakter van de muziek. De Johannes Passion wordt vaak vergeleken met de bekendere Matthäus Passion, die Bach enkele jaren later zou schrijven. In vergelijking met de Matthäus Passion, is de Johannes Passion muzikaal wat feller, maar tegelijkertijd ook ingetogener. Jezus komt meer over als een krachtige persoonlijkheid die een boodschap te vertellen heeft, dan als het trieste slachtoffer in de Matthäus Passion.

Om de intensiteit van Bach's harmonieën te benadrukken laat Kamerkoor Maastricht zich begeleiden door een orkest in kamerbezetting: van elk instrument is er slechts één. Zo ligt de nadruk niet op de instrumenten, maar op de samenklank van de verschillende stemmen. In een zo groot mogelijke transparantie komt het muzikale bouwwerk zo het beste tot zijn recht.

Concert Maastricht:
Goede Vrijdag 10-4-2009, 20.15 uur
Sint Jan, Vrijthof, Maastricht
Entree: E 19,50; met passenkorting: E 18,00, studenten en CKV E 12,00 Kaartverkoop en reserveringen via de UITBALIE: tel. 043-350 5555 of via info@kamerkoormaastricht.nl
of aan de kassa in de kerk.

Solisten:
Evangelist Robert Luts
Christus Frans Kokkelmans
Sopraan Sarah Peire
Altus Rob Cuppens
Tenor Laurens Alexander Wyns
Bas Jan Willem van der Hagen
Continuo Kris Wittevrongel

Meer informatie?
www.kamerkoormaastricht.nl
of bel met:
Annepeet Canisius - voorzitter en concertorganisator 06 - 48 01 45 57

---- --