Ingezonden persbericht


Amsterdam, 30 maart 2009

Geachte persrelatie,

Wij nodigen u uit voor de landelijke persvoorstelling van Delta van Kornél Mundruczó op vrijdag 10 april om 13:00 in het Filmmuseum.

Met vriendelijke groet,

Marnix van Wijk
pers- en pr-attaché
FILMMUSEUM
tel: 020-5891405
mob. 06- 2783 2016
e-mail: mwijk@filmmuseum.nl

U kunt (high-res) beeldmateriaal van deze films rechtstreeks downloaden van de Filmmuseum-website www.filmmuseum.nl/beeldbank. De online beeldbank is alléén bestemd voor pers en theaters. U kunt een gebruikersnaam en wachtwoord aanvragen bij perssupport@filmmuseum.nl. U kunt ook terecht op de website van het IFFR.

Delta
Derde, bekroonde speelfilm van Kornél Mundruczó
Een jongeman maakt kennis met zijn halfzuster, van wier bestaan hij nooit heeft geweten. Tussen de twee bloeit onverwacht de liefde op. Kornél Mundruczó's derde speelfilm werd genomineerd voor een Gouden Palm en won de Fipresci-prijs van de internationale filmkritiek op het filmfestival van Cannes. Delta is te zien vanaf 23 april in het Filmmuseum en de volgende filmtheaters: Haags Filmhuis (Den Haag), 't Hoogt (Utrecht) en Images (Groningen). Voorpremière op 18 april in het Filmmuseum.

De waterrijke, weelderig begroeide Donau-delta is een van de laatste ongerepte natuurgebieden van Europa. Het handjevol mensen dat er woont is zo goed als van de buitenwereld afgesloten. Wanneer Mihail naar zijn geboortedorp in de delta terugkeert, maakt hij kennis met een halfzuster die hij nooit eerder heeft ontmoet. De onontkoombare aantrekkingskracht tussen broer en halfzus zet echter kwaad bloed bij de dorpelingen. Scenarist en regisseur Kornél Mundruczó beschrijft een universeel taboe vanuit een bijzonder standpunt. Mundruczó: 'Niet de incest zelf staat centraal in Delta, maar de moed die het vergt om die natuurlijke aantrekkingskracht te accepteren. Dat er mensen zijn die denken dat ze het recht hebben om hen die niet volgens de conventies leven te achtervolgen, dát is pas onacceptabel.'

Internationale waardering
Delta werd door de internationale pers lovend ontvangen, niet in de laatste plaats om het geluid, de meeslepende muziek en het gedurfde camerawerk van Mátyás Erdély. Ook was de pers enthousiast over de acteerprestaties van Félix Lajkó en Orsi Tóth. Violist Félix Lajkó, verantwoordelijk voor de muziek in de film en onervaren als acteur, werd gecast voor de mannelijke hoofdrol toen acteur Lajos Bertók halverwege de draaiperiode onverwacht overleed. Delta werd geselecteerd voor de competitie van het filmfestival van Cannes in 2008 en won daar de Fipresci-prijs van de internationale filmkritiek. De jury van de Hongaarse Filmweek beloonde de film onder meer met de prijs voor beste muziek.

Kornél Mundruczó
Kornél Mundruczó (1975, Gödöllö, Hongarije) is acteur, regisseur en schrijver. Hij studeerde aan de film- en toneelacademie in Boedapest. Mundruczó's eindexamenfilm Afta (2000) werd internationaal gelauwerd. Zijn eerste lange speelfilm Pleasant Days (2002) won de Zilveren Luipaard van het Locarno-filmfestival. In 2003 richtte de regisseur zijn eigen productiemaatschappij op. Mundruczó heeft intussen vijf korte en vier lange speelfilms op zijn naam staan en is als regisseur ook regelmatig actief in het theater.

Bijprogramma
In de week voorafgaand aan de première van Delta vertoont het Filmmuseum Mundruczó's films Pleasant Days en Johanna (2005). Pleasant Days werd in 2005 door het Filmmuseum uitgebracht, Johanna is recentelijk aan de distributiecollectie toegevoegd.

Delta
Kornél Mundruczó (HU/DU 2007-2008)
Hongaars gespr., Nederlands ondert. 92' kleur