Ingezonden persbericht


Trinh T. Minh-ha in Nederland

Vietnamese-Amerikaanse filmmaker, schrijver en componist Trinh T. Minh-ha (1952) is wereldberoemd geworden door haar werk op het gebied van postkolonialisme, feminisme en culturele politiek. Haar veelvuldig bekroonde films, die zelden in Nederland te zien zijn, kenmerken zich door krachtige beelden en gunnen de kijker op intrigerende wijze een blik op andere culturen. Van 10 tot en met 15 april bezoekt zij Nederland en is zij bij de volgende programma's betrokken:

** De Films van Trinh T. Minh-ha,

10-15 april, De Balie Cinema, Amsterdam

** Lezing in de serie "Framer Framed",

12 april, Tumult, Utrecht

** Lezing in de serie "The Old Brand New",

14 april, Stadsschouwburg, Amsterdam

Trinh T. Minh-ha is professor aan het Universiteit van California, Berkeley en tevens auteur van verschillende boeken (oa. The Digital Film Event, Framer Framed, When the Moon Waxes Red). Zij geeft wereldwijd lezingen over film, kunst, feminisme en cultuurpolitiek.

Haar werk stelt thema's aan de orde op een manier die niet zozeer grensoverschrijdend als wel grensoverstijgend is. Zij hekelt simplistisch categoriseren en classificeren van culturele kwesties en zet vraagtekens bij gevestigde ideeën over cultuur, kennis en politiek.

Trinh T. Minh-ha's films werden onder andere vertoond op Documenta XI en onderscheiden op het Sundance Filmfestival. De Balie vertoont vijf van haar films: Reassemblage; Surname Viet Given Name Nam; Shoot for the Contents; The Fourth Dimension; en Night Passage. Op 15 april is zij in De Balie aanwezig om na de filmvertoning over de films te praten.

Bij Tumult in Utrecht geeft Trinh T. Minh-ha een lezing over de westerse blik op de niet-westerse kunst. Framer Framed is een serie van debatten en lezingen waarin belicht wordt hoe enerzijds de kunstinstellingen in Utrecht zich tot niet-westerse kunst verhouden, anderzijds hoe kunstenaars zichzelf in deze discussie bewegen. De serie vernoemd naar een boek van Trinh T. Minh-ha.

In Amsterdam neemt Trinh deel in de multidisciplinaire lezing serie The Old Brand New. Thema van de avond is "New Center" waarin feministische en post-koloniale kritiek op Eurocentrisme in deze tijden van globalisering centraal staat.


---



Ingezonden persbericht