Ingezonden persbericht


()

PERSBERICHT

DE DONKERE PALISSADEN VAN PAULINE VAN LYNDEN
Nieuwe fototentoonstelling in het muZEEum

Vanaf 10 april toont het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen een nieuwe fototentoonstelling van Pauline van Lynden genaamd 'Donkere Palissaden'. Van Lynden won met haar gelijknamige boek de Zeeuwse boekenprijs 2008.

()

ZWARTE HOOFDEN

Ik houd zo van die lange palissaden,
Die van de kust de grote zee in gaan,
Alsof veel menschen van den oever traden
En tot hun schouders in het water staan.

De zee, het strand, de lucht, alles is wijd
En breedgebouwd en krachtiglijk grootmoedig,
Maar zij alleen leven in nederigheid
En pralen niet, maar waken, trouw en goedig.

Dronken van stervensroode zonnepracht,
IJdel met luister dien zij roofden,
Eischen de golven luid hun oppermacht.

Maar ervoor staan hun zwarte hoofden
En houden wacht.

Jan Prins

Traditie van kunstenaars
Al 500 jaar beschermen houten palen de Zeeuwse kust tegen de zee. Dit zijn de donkere palissaden van Jan Prins en van Pauline van Lynden. Ze getuigen van een lange geschiedenis van vallen en opstaan in de strijd van de mens tegen het water. Van Lynden maakte prachtige foto's van deze trotse wachters. In alle seizoenen en onder allerlei omstandigheden, een lange traditie van kunstenaars volgend op het Zeeuwse strand. Een selectie van deze foto's is nu te zien in het muZEEum.

De foto's zijn verzameld in het boek 'Donkere Palissaden'. Vanuit een persoonlijk oogpunt beschrijft Pauline in dit boek het bijzondere karakter van deze kust. Ze doet verrassend historische onderzoek, werpt een blik op de toekomst en verhaalt over haar toevallige ontmoetingen met mensen wiens dagelijks leven nauw verbonden is met de zee. Dit boek won in 2008 de Zeeuwse boekenprijs en kreeg vele mooie recensies. Zo schreef de Volkskrant over 'Donkere Palissaden': Beschuimde bulten, trotse wachters, het Zeeuwse Stonehenge in de avondzon. Verweerd hout bekleed met algen, pokken, gevangen stukken visnet. Pauline van Lynden laat ons in haar verbazing delen, over kustwerken die door weer en wind in kunstwerken zijn veranderd.

Pauline van Lynden
Fotografe en schrijfster Pauline van Lynden werd in Parijs geboren in een familie van diplomaten en kunstenaars. Na haar studie politieke wetenschappen aan de Katholieke Universiteit van Leuven, vestigde zij zich in 1970 in Nederland, waar zij trouwde en twee kinderen grootbracht. Zij was jarenlang kunstboekbinder en volgde ook een opleiding tot kunstschilder. Zij publiceerde in 2003 het zeer succesvolle Rajasthan, dat in vier talen verscheen. Meer informatie kunt u vinden op www.paulinevanlynden.com/nl

Het boek Donkere Palissaden wordt uitgegeven door Stichting Visual Legacy, info@visual-legacy.com. ISBN 978-90-811850-1-1.
Donkere palissaden is ook verkrijgbaar in het Engels. ISBN 978-90-811850-4-2

()

Het muZEEum is het hele jaar geopend (met uitzondering van 1 januari) van: Maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur Zaterdag, zondag en feestdagen 13.00-17.00 uur
U vindt het muZEEum aan de Nieuwendijk in Vlissingen, telefoon 0118-412498. Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.muzeeum.nl.



Ingezonden persbericht