Gemeente Tilburg

Kunstwerk Helga Deentuin

Verzoek bewoners en Joodse Gemeente ingewilligd

De Helga Deentuin in de Willem II straat krijgt een kunstwerk ter nagedachtenis van de omgekomen Joodse stadsgenoten. Het college heeft daartoe besloten op dinsdag 7 april. Een bedrag van maximaal ¤ 20.000,- wordt ervoor beschikbaar gesteld. Het kunstwerk is een wens van bewoners uit de straat en de Liberaal Joodse Gemeente die gevestigd is in de synagoge naast de Helga Deentuin.
Het bedrag wordt ter beschikking gesteld aan een -speciaal voor de gelegenheid opgerichteinitiatiefgroep. Deze bestaat uit bewoners, leden van de Joodse gemeenschap en twee gemeenteambtenaren. De initiatiefgroep stelt nu een programma van eisen op en besluit uiteindelijk ook wie het kunstwerk gaat vervaardigen. Wanneer het kunstwerk er precies zal staan, is nog niet te zeggen. " Dit kunstwerk geeft nog eens een extra dimensie aan de nieuwe tuin. Iets dat past in onze lijn om de bijzondere plekken in de binnenstad op te knappen en de status te geven die ze verdienen. Denk aan meer groen, nieuw meubilair, bestrating..." aldus Jan Hamming.
In 2008 werd het toenmalige parkje in samenspraak met het bestuur van de Willem II straat opnieuw ingericht. Na de oplevering kreeg het park de naam van Helga Deen. Ze was een Joods meisje uit Tilburg dat in de Tweede Wereldoorlog in een vernietigingskamp om het leven kwam. Ze hield in juni 1943 in kamp Vught een dagboek bij en overleed een maand later in het Poolse kamp Sobibor. Haar dagboekschrift werd in 2004 gevonden en aan het Regionaal Archief aangeboden. Een uitgever werd gevonden en het schrift verscheen in boekvorm op de markt.
Het in dit persbericht genoemde besluit heeft het college deze week genomen en wordt ter informatie naar de raad gestuurd

Voor meer informatie
Marlies van Brunschot, Bestuurswoordvoering, telefoon 013-5429705