In mineur over de economie

Amsterdam, 10 april 2009

Consumenten zijn in mineur over de economie. Een ruime meerderheid ziet het somber in. De krimpende economie en de oplopende werkloosheid voeden het pessimisme. Toch zijn er ook optimistische geluiden.

Consumenten zijn in meerderheid somber over de economie. Zes op de tien (62%) respondenten op de ING Vraag van vandaag is negatief over de economie. De helft (49%) van de 56.400 gepeilde bezoekers vindt dat de economie er matig tot slecht voorstaat en 13% beoordeelt de economische situatie zelfs als zeer slecht. Ruim een kwart (26%) beoordeelt de situatie als neutraal. De optimisten zijn veruit in de minderheid. Eén op de acht (12%) denkt dat de economie er redelijk tot (zeer) goed voorstaat. De stemming is verder verslechterd ten opzichte van de afgelopen maanden. Alleen in februari, net na de eerst bekendmaking van de nieuwe economische cijfers van het kabinet, was de stemming negatiever.

Krimp en minder banen in 2009

De economie bevindt zich in een recessie en ook de vooruitzichten voor de rest van 2009 zijn niet erg rooskleurig. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de economie dit jaar met in totaal 3,3% zal krimpen en de werkloosheid zal dit jaar gemiddeld 5,4% bedragen. Dat soort cijfers geeft niet direct aanleiding tot optimisme. Een aantal werknemers vreest voor hun baan en huizenbezitters zien hun overwaarde afnemen.

Toch ook optimistische geluiden

Waar komen de optimistische geluiden dan nog vandaan? De ontwikkeling van de koopkracht is een reden om de moed erin te houden. Die ontwikkelt zich gunstig omdat de prijsstijgingen meevallen. Werknemers, die gewoon aan de slag blijven, zien gemiddeld hun loon harder stijgen dan de prijzen. Ook op de huizenmarkt zullen er optimisten te vinden zijn. De lagere rente en huizenprijzen, maken huizen immers beter betaalbaar. En dat is weer interessant voor starters op de woningmarkt.

© 2009 ING Economisch Bureau