Senternovem

10-04-2009 | Vervolgmissie energiebesparing en duurzame energie naar Republiek Kazachstan

Mei 2009 vertrekt een vervolgmissie van het Ministerie van Economische Zaken en SenterNovem naar de Republiek Kazachstan.

Het bezoek moet verdere invulling geven aan de Memorandum of Understandig (MoU) dat in oktober 2007 werd ondertekend door het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Energie in Kazachstan. Onderwerpen van de overeenkomst zijn vooral gericht energiebesparing, energie efficiëntie en duurzame energie.

Als uitvoerende partij namens EZ bracht een SenterNovem-delegatie in november 2008 een inventarisatiebezoek aan Kazachstan en sprak met ministeries, bedrijven en ngo's die op deze specifieke terreinen actief zijn.

Kansrijke sectoren
In Kazachstan, dat 65 keer zo groot is als Nederland met ruim 15 miljoen inwoners, staan energiebesparing en duurzame energie nog in de kinderschoenen. Hoewel Kazachstan in veel opzichten vooruitstrevend is, is er nog veel te doen op deze terreinen.

De Kazachstaanse overheid is druk bezig met het aanscherpen van de wet- en regelgeving ten aanzien van
energiebesparing. Industrie en gebouwde omgeving zijn kansrijke sectoren voor energiebesparing en energie efficiëntie. Maar ook in de transportsector (weg- en railvervoer) en de landbouw is nog een behoorlijke slag te maken.

Naast energiebesparing heeft ook opwekking van duurzame energie de aandacht van de Kazachstaanse overheid. Ook op dit terrein wordt de wet- en regelgeving aangescherpt. Wind-en zonne-energie en biomassa bieden volop kansen.

Interessepeiling
Om de missie zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden is SenterNovem op zoek naar Nederlandse bedrijven die mogelijk geïnteresseerd zijn om in de toekomst in Kazachtstan zaken te doen op het gebied van duurzame energie en energiebesparing. Door meer inzicht te hebben in welke partijen interesse hebben, kan de delegatie waar mogelijk aanknopingspunten in kaart brengen.

Het doel van deze oproep is enkel bedoeld om de interesse te peilen en verplicht tot niets. Mocht u uw interesse kenbaar willen maken neem dan contact op met SenterNovem, Frank van Bussel of Kees Mokveld.

Bron

EVD nieuwsbrief
Contact

Frank van Bussel
SenterNovem
Tel.: 046 - 420 23 32
E-mail: Frank van Bussel

Kees Mokveld
SenterNovem
Tel.: 046- 420 23 13
E-mail: Kees Mokveld