Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht

Persbericht D66

10 april 2009

Coalitie blij met nieuw college

D66 heeft nog vele vraagtekens

D66 fractievoorzitter Gerda Oskam ziet een duidelijke verbetering in het nieuwe collegeakkoord t.o.v. het oorspronkelijke akkoord van 2006. Oskam: "Dat er inderdaad sneller met één partij een nieuw collegeakkoord te sluiten viel, bleek vandaag. In amper 10 dagen waren de partijen het eens.

Uit het nieuwe collegeakkoord blijkt dat de VVD zéér veel punten heeft veranderd in het oorspronkelijke akkoord uit 2006. D66, maar ook VVD, hebben het oorspronkelijke collegeakkoord niet gesteund. Als we nu kijken naar het voorliggende akkoord kunnen we op het eerste gezicht stellen dat we tevreden zijn over het efficiëntere reïntegratiebeleid, stimuleren van kinderopvang- en buitenschoolse opvang, meer cultureel ondernemerschap, lagere belastingen, minder leefbaarheidsbudget, ,meer straatcoaches, meer geld voor fietsparkeren in de binnenstad, meer geld voor schuldhulpverlening en een doelmatiger welzijnsbeleid."

Maar er zijn ook pijnpunten. Oskam: "van het wijzigen van het omzetvergunningenbeleid van dit college of een betrouwbare overheid naar ondernemers die gebruik maken van het Veemarktterrein is niets gekomen. Verbetering van de onderwijshuisvesting evenmin.

D66 was bereid was om de bestuurscrisis in Utrecht te helpen oplossen tot de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010. Wat D66 betrof was een goed, daadkrachtig en continu bestuur mogelijk via een minderheidscollege of een meerderheidscollege. In het eerste geval zouden er vervolgens op onderwerpen afspraken gemaakt kunnen worden.

Formateur Paas gaf echter aan dat PvdA, CDA en CU zo snel mogelijk een nieuw meerderheidscoalitie wilde vormen. In verband de snelheid die de genoemde coalitiepartijen wilden betrachten, adviseerde D66 om dan met één nieuwe partij te spreken i.p.v. twee. Dat vergt langere onderhandelingen omdat de verschillen tussen VVD en D66 ook fors zijn.

De PvdA, CDA en CU besloten daarop om het advies te volgen en de gesprekken voort te zetten met grootste oppositiepartij, de VVD (5 zetels).

In het eerste gesprek met de onderhandelaars van de PvdA, CDA en CU hebben wij aangegeven wat voor D66 belangrijke onderwerpen zouden zijn wanneer wij een minderheidscollege zouden steunen of zouden toetreden tot een een meerderheidscollege.

De inzet van D66 om eventueel deel te nemen aan een nieuw college was de volgende:

Bestuur

* Een transparantere bestuurscultuur, waarbij het debat terug komt in de gemeenteraad. De oude coalitie blonk uit in zaken voor zich uitschuiven en zaken helemaal onderling eerst uit discussiëren voordat iets richting de gemeenteraad werd gestuurd. Verder vindt D66 dat met inwoners en ondernemers echt moet worden samengewerkt i.p.v. de confrontatie opgezocht
* Een betrouwbaar bestuur: afspraken die gemaakt zijn moeten worden nagekomen, ook voor de gebruikers van het Veemarktterrein. De afspraak om een alternatieve huisvesting voor hen voor dat het terrein gesloten zou worden , werd niet nagekomen. Dat past niet bij een betrouwbare overheid.

Financiën

* Een solide financieel beleid, zeker in deze tijden van bezuinigingen en minder inkomsten voor gemeente en eventueel grotere werkloosheid in de stad

Onderwijs

* Een forsere investering in onderwijshuisvesting en het inzetten van rijksmiddelen, vanuit de crisismaatregelen van het kabinet, om zo snel mogelijk het binnenklimaat op scholen te verbeteren. Volgens D66 is het onacceptabel dat kinderen jarenlang in een slechte lucht les krijgen. Dat stimuleert niet de concentratie en is dus slecht voor de toekomst van onze kinderen. Dat geldt evenzeer voor de onderwijshuisvesting. Slechte gebouwen, achterhaalde ICT-middelen, is slecht onderwijs.

Bereikbaarheid

* Het Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht en de Startnotitie Ring Utrecht moeten democratisch besproken en besloten worden in de gekozen gemeenteraden. De maatregelen dienen in samenspraak met ondernemers en bewoners te worden genomen. Nieuwe (snel)wegen door waardevol groen als Amelisweerd en door woonwijken als Vleuterweide zijn daarbij niet onderhandelbaar voor D66.

Studentenhuisvesting

* Stoppen met het beleid van omzetvergunningen, waarbij studenten weer in de hele stad zouden kunnen wonen i.p.v. niet meer in de zogenaamde Vogelaarwijken. Dit college wenst geen studenten in Overvecht, Kanaleneiland, Zuilen, Ondiep en Hoograven omdat zij niet bijdragen aan de leefbaarheid van die wijken. D66 meent dat je geen generieke stop kunt zetten op het omzetten van woningen naar kamers voor bv. studenten enkel en alleen omdat een aantal zich misdraagt.

Groen

* Het inzetten van de crisismaatregelen om het Groenstructuurplan te financieren, zodanig dat er een echte kwaliteitsimpuls kan komen voor het groen in de stad. De ambities voor meer groen, voor een leefbaarder stad waar meer ruimte is voor recreatie en ecologie wat óók goed is voor de luchtkwaliteit van de stad.

Sociale zaken

* Een effectiever reïntegratiebeleid, waarbij de mensen in de - waarschijnlijk groeiende - groepen 1,2 en 3 aan echte banen worden geholpen. Voor de mensen in de groepen 4 en 5 zou maatwerk vanuit welzijnsoogpunt passender zijn. De inzet van met name de PvdA was niet effectief. Er werd teveel geld uitgegeven om mensen in groepen 1,2, en 3 via allerlei trajecten aan het werk te helpen met middelen die eigenlijk geschikt zijn voor mensen in de groepen 4 en 5. Voor hen bleef daarmee maar weinig over.

Veiligheid

* Per direct afschaffen van mosquitos, omdat ze niet effectief zijn maar wel schadelijk voor de gezondheid van jongeren. Problemen met criminele jongeren verhelp je niet door mosquitos op te hangen op bepaalde hoeken. Maar diezelfde mosquitos zijn wel schadelijk voor het gehoor van kleine kinderen.

Economie

* Meer supermarkten op zondag open, zoals binnen de gemeentelijke verordening al mogelijk is maar tegengehouden wordt door met name de Christen Unie. De verordening gaat uit van één supermarkt die open kan op zondagen per 15.000 inwoners. Dat zou betekenen dat er nu 4 méér open kunnen dan geregeld in de verordening.
* Het regelen van de achterdeur van coffeeshops, zoals bijvoorbeeld legaliseren van de bevoorrading of het instellen van een gemeentelijk hennepplantage à la D66 Nieuwegein. De problemen die de illegale bevoorrading van coffeeshops veroorzaakt staat wat D66 betreft haaks op het praktische gezondheidsbeleid dat wij voorstaan. De illegale bevoorrading bevordert ook niet de verkoop van goede softdrugs die geen gezondheidsrisico vormen. Tot slot los je op deze wijze het probleem met illegale hennepplantages op.

Gerda Oskam
fractievoorzitter D66 Utrecht
g.a.oskam@utrecht.nl
www.gerdaoskam.nl
www.d66utrecht.nl
06-54277666