Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders breekt lans voor homorechten in Burundi

10 apr 2009 | Minister Koenders heeft een beroep gedaan op president Nkurunziza van Burundi om homoseksualiteit niet strafbaar te stellen. In de nieuwe strafwet van Burundi is een speciaal amendement opgenomen over homoseksualiteit. De strafwet is goedgekeurd door het parlement en moet nog worden ondertekend door de president.

Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) noemde de internationale mensenrechtenverdragen en volksgezondheid (HIV) als belangrijke overwegingen.

Koenders had een ontmoeting met Nkurunziza in de provincie Cibitoke. In het gesprek kwam ook de begrotingssteun die Nederland geeft aan Burundi aan de orde. De Nederlandse en Burundese regering hebben afgesproken dat in september op basis van een verscherpte politieke dialoog een besluit zal worden genomen.

Dit besluit gaat het om onder andere om de registratie van politieke partijen voor de verkiezingen in 2010, de voortgang op het gebied van hervorming van politie en leger, respect voor mensenrechten en het beleid ten aanzien van de VN-millenniumdoelen.

Burundi is één van de armste landen ter wereld. Na een jarenlange burgeroorlog is, onder druk van de internationale gemeenschap, de veiligheidssituatie de laatste tijd aanmerkelijk verbeterd.

Deze week is in Zuid-Afrika afgesproken dat bijna 20.000 rebellen van de FNL worden gedemobiliseerd, waarbij 3.500 rebellen worden opgenomen in het leger. Daarnaast zijn sinds 2002 450.000 vluchtelingen teruggekeerd naar Burundi. Nederland draagt bij aan de hervorming van de veiligheidssector in het kader van het fragiele statenbeleid.

Niet alleen op veiligheidsgebied is er vooruitgang geboekt, maar ook op het terrein van onderwijs en gezondheidszorg. Kinderen kunnen gratis naar de lagere school en zwangere vrouwen en kinderen tot vijf jaar hoeven niet te betalen voor gezondheidszorg. Nederland investeert in de landbouw en de private sector in Burundi.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Wat doet Koenders in het Grote Merengebied?