ABVAKABO FNV

Ambulancemedewerkers voeren actie voor behoud kwaliteit, werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden

Vandaag zijn meer dan 100 ambulancemedewerkers in 35 ambulances naar de Lange Voorhout in Den Haag gereden om de onderhandelaars van de vier vakbonden te ondersteunen. Daar onderhandelden de bonden namelijk met de werkgevers in de ambulancesector over kwaliteit, een werkgarantie en de arbeidsvoorwaarden. De medewerkers hebben een petitie met ruim 1200 handtekeningen aan de werkgevers aangeboden. (Er werken 3500 mensen in de sector.) Zij spraken duidelijke taal; als er geen goede afspraken met de bonden worden gemaakt, zijn ze bereid acties te voeren.

Per 1 januari 2011 wordt de Wet Ambulance Zorg van kracht. Op basis van deze wet komt er straks in elke regio één vergunninghouder. Dat kan één van de huidige vergunninghouders zijn, maar dat kan ook een nieuwe zijn. Na de zomer van 2009 kunnen werkgevers inschrijven op de vergunning. De (nieuwe) vergunninghouder is niet verplicht personeel over te nemen en kan zelfs een derde (onderaanneming) inschakelen.

De bonden en de medewerkers maken zich ernstig zorgen over de gevolgen van deze wet voor de kwaliteit, de werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers. Bonden en werkgevers hebben vandaag met name over de werkgarantie gesproken. Wij vinden dat degene die de vergunning straks verkrijgt, alle medewerkers moet overnemen. Dit moet in een nieuwe cao worden vastgelegd, die dan, met behulp van de minister, ook moet gaan gelden voor nieuwkomers op de markt. De werkgevers beraden zich. Op 24 april wordt het overleg voortgezet. Wij, de bonden, hebben het overleg vandaag beëindigd met de mededeling dat we op 24 april echt een harde afspraak over de werkgarantie willen hebben.