Platform Biologica


LNV-subsidies voor duurzaamheid en innovatie 2009

Biologica maakt biologische boeren en aanstaande biologische boeren graag attent op de volgende subsidieregelingen van het Ministerie van LNV voor duurzaamheid en innovatie in 2009. Hier liggen veel kansen voor biologische ondernemers.

LNV wil met haar subsidies duurzaamheid en innovatie hand in hand laten gaan. Een betere toekomst voor people, planet en profit. Voor een hogere standaard van leven, voedsel en veiligheid én voor een betere concurrentiepositie op de Europese markt.

Aanmelden
De Dienst Regelingen van LNV voert de subsidies uit. Aanmelden voor subsidies doet u via het LNV-loket. Om de kans op subsidie te vergroten geeft de Dienst Regelingen vaak van tevoren advies. Sommige subsidies kunnen alleen online worden aangevraagd. Meer info over de Dienst Regelingen vindt u hier. Hieronder leest u welke subsidies er zijn voor ondernemers met duurzame en innovatieve plannen. Neem bij vragen contact op met het LNV-loket.


1. Innovatieprojecten veehouderij
De regeling Innovatieprojecten ondersteunt agrariërs in het zelf ontwikkelen en uitdragen van innovatieve ideeën, onder andere gericht op verbetering van milieu, dierenwelzijn, diergezondheid, arbeidsomstandigheden en de ontwikkeling van nieuwe producten. Doelgroep 2009: veehouders die bedrijfsmatig melkvee, vleesvee, schapen, geiten, varkens, kalveren, paarden, pluimvee (inclusief eenden of kalkoenen) of konijnen houden.


2. Samenwerking bij innovatieprojecten
De regeling Samenwerking bij innovatieprojecten ondersteunt agrariërs in het zelf ontwikkelen en uitdragen van innovatieve ideeën, onder andere gericht op verbetering van milieu, dierenwelzijn, diergezondheid, arbeidsomstandigheden en de ontwikkeling van nieuwe producten. Samenwerking tussen ondernemers is bij deze regeling verplicht. Het samenwerkingsverband bestaat uit een agrariër met bijvoorbeeld een toeleverend of verwerkend bedrijf. Doelgroep 2009: ondernemers uit plantaardige en dierlijke sectoren.


3. Demonstratieprojecten
Als u een vernieuwend idee heeft, kunt u een demonstratieproject starten. U presenteert uw idee dan in de praktijk. Daarmee maakt u andere ondernemers enthousiast om te verduurzamen en innoveren. De subsidie Demonstratieprojecten bestaat in 2009 uit de onderdelen Biologische landbouw, Energie en Veehouderij.


4. Beroepsopleiding en Voorlichting - veehouderij Deze subsidie is voor landbouwondernemers in de veehouderij die hun bedrijf willen optimaliseren. Wilt u zich verdiepen in nieuwe of betere of duurzamere producten of productiewijzen? Of wilt u uw bedrijfsprocessen verbeteren om beter aan te sluiten bij de eisen van de maatschappij? Dan kunt u misschien subsidie krijgen voor het inwinnen van kennis en advies, het volgen van een opleiding, training of voorlichtingsbijeenkomst over goed ondernemerschap in de veehouderij.


5. Beroepsopleiding en Voorlichting - biologische landbouw Deze subsidie is voor ondernemers die overwegen om te schakelen naar biologische landbouw of biologische ondernemers die willen uitbreiden met een nieuwe tak. U kunt subsidie krijgen voor het inwinnen van kennis en advies over omschakeling, uitbreiding met een andere biologische tak of andere mogelijkheden voor alternatieve inkomsten waardoor uw bedrijf biologisch kan (blijven) produceren. Ook voor het volgen van een opleiding, training of voorlichtingsbijeenkomst over het omschakelen naar de biologische productiemethode en de gevolgen hiervan voor het bedrijf kunt u subsidie krijgen.


6. Praktijknetwerken veehouderij
De subsidie Praktijknetwerken in de veehouderij is bedoeld voor ondernemers die in een samenwerkingsverband kennis uitwisselen. En zo een bijdrage leveren aan een duurzame en maatschappelijk verantwoorde veehouderij. LNV stimuleert nieuwe vormen van kennisuitwisseling en nieuwe verbindingen met partijen buiten de veehouderij, zodat het toekomstperspectief voor veehouders wordt vergroot.


7. Integraal duurzame stallen
Wilt u investeren in de huisvesting van uw dieren? Als u extra rekening houdt met het dierenwelzijn en tenminste voldoet aan de wettelijke eisen voor milieu en diergezondheid, kunt u subsidie krijgen. Daarbij gaat u verder dan de standaard regelgeving en de gangbare praktijk. Doelgroep 2009: ondernemers die bedrijfsmatig melkvee-, vleesvee-, schapen-, geiten-, varkens-, kalveren-, pluimvee- (inclusief eenden en kalkoenen) of konijnen houden.


8. Gecombineerde luchtwassystemen
U kunt als veehouder uw bedrijfsontwikkeling ondersteunen met nieuwe milieutechnologie. Als u overstapt van een enkelvoudig naar een gecombineerd luchtwassysteem vermindert u de uitstoot van ammoniak, geur en fijn stof. Op dit moment zijn er alleen goedgekeurde luchtwassystemen voor de varkenshouderij. Dit kan nog veranderen in de toekomst.


9. Jonge Landbouwers
U heeft een bedrijf overgenomen of u bent een bedrijf gestart. U wilt graag investeren in de toekomst van uw bedrijf, bijvoorbeeld door de productie te verhogen of door de productiekwaliteit te verbeteren. U wilt misschien grond of machines kopen. Of u kiest voor nieuwbouw van een stal of kas. Door schulden heeft u daar weinig financiële ruimte voor. U kunt in de eerste drie jaren na de bedrijfsovername of de start subsidie krijgen voor deze investeringen. Deze subsidie is aan voorwaarden gebonden. Men moet o.a. jonger zijn dan 40 jaar.