Ingezonden persbericht


Nieuw coalitieakkoord treft de kwetsbare Utrechters

Met de forse koerswijziging op het gebied van werk en inkomen van het nieuwe college worden vooral de kwetsbare Utrechters getroffen. Tot deze conclusie komt GroenLinks in haar eerste reactie op het nieuwe coalitieakkoord. Andere in het oog springende elementen zijn de nadruk op autobereikbaarheid en grote bezuinigingen op welzijn, diversiteit en integratie.

Verschraling
Het nieuwe coalitieakkoord leidt tot een verschraling van de zorg voor Utrechters met minder kansen. "Juist in financieel zware tijden, moet je kiezen voor de meest kwetsbaren en hen kansen bieden om mee te doen in de samenleving", aldus fractievoorzitter Marry Mos. "Dit nieuwe college kiest voor de mensen met de meeste kansen op de arbeidsmarkt. Wat er wordt geboden aan mensen die juist moeilijk aan werk komen is volstrekt onduidelijk."

GroenLinks maakt zich grote zorgen over de forse bezuiniging op welzijn en diversiteit. Het moet niet zo zijn dat er alleen wordt gekozen voor de goedkoopste aanbieder. Dan wordt de kwaliteitsslag van de afgelopen drie jaar voor zorg zonder wachtlijsten teniet gedaan. Marry Mos: "Het is goed dat het college doorgaat met een 'open uitnodiging' om ook andere partijen een kans te geven bij het welzijnswerk. Zeker waar dit kwaliteitsverhogend werkt. De voorgenomen bezuinigingen op het gebied van welzijn doen ons echter vrezen dat particulier initiatief de nieuwe gaten in het welzijnsbeleid mag opvullen." Ook het Utrechtse anti-discriminatie beleid, het creëren van gelijke kansen voor mensen met een handicap en mensen met een andere culturele achtergrond en de inburgering dreigen in de knel te komen. Marry Mos: "Utrecht is enkele weken terug nog uitgeroepen tot de stad met het beste homo- en lesbische emancipatiebeleid. Met een halvering van het budget voor dit soort zaken is de kans klein dat we daar nog een keer voor in aanmerking komen."

GroenLinks is wel positief over de extra inzet voor schuldhulpverlening en het veilig stellen van de inzet voor de krachtwijken tot en met 2013.

Gezondheid Utrechter staat niet meer voorop
Het nieuwe college stelt niet meer de gezondheid van de Utrechter bovenaan bij het Actieplan Luchtkwaliteit, maar kiest voor autobereikbaarheid. Verkeerswerende maatregelen, zoals de 'knips' voor het autoverkeer, worden ter discussie gesteld. Dit leidt tot meer auto's door de stad, minder leefbaarheid en een slechtere lucht. "Doodzonde, de stad heeft het juist hard nodig dat het college echt werk durft te maken van de luchtkwaliteit en milieuproblemen niet doorschuift naar volgende generaties", aldus Marry Mos.

GroenLinks zal het college beoordelen op zijn daden. "Wij wensen de nieuwe wethouders veel succes, maar maken ons grote zorgen over de toekomst van de stad en de Utrechters nu de deur voor de auto dreigt te worden opengezet, en de zorg voor de meest kwetsbare mensen niet meer voorop staat."

Voor meer informatie, bel Marry Mos: 06 - 186 800 97

---- --