Gemeente Oldenzaal


Actueel nieuws

Vervanging spoorwegviaduct Eektestraat in paasweekend

gepubliceerd op : 5-2-2009

In het paasweekend van zaterdag 11 april aanstaande om 1.00 uur tot dinsdag 14 april om 1.00 uur vindt de vervanging van het spoorwegviaduct Eektestraat plaats. Er wordt dag en nacht doorgewerkt omdat de afsluiting van het spoor maximaal 72 uur mag duren.

De Eektestraat is in dit weekend in twee richtingen afgesloten. De werkzaamheden zullen gepaard gaan met veel geluidsoverlast. Voor direct omwonenden is een compensatieregeling getroffen. Tevens vindt dan de aanleg van een geluidsscherm ter hoogte van de Lyceumstraat plaats.

Momenteel wordt gewerkt aan de vervanging van het spoorwegviaduct Eektestraat. Verder wordt binnenkort gestart met de aanleg van een geluidsscherm ter hoogte van de Lyceumstraat. Zoals bij alle werkzaamheden op en rond het spoor dient de dienstregeling zoveel mogelijk ongestoord doorgang te vinden. Met name de vervanging van het viaduct maakt het echter onvermijdelijk dat de dienstregeling wordt onderbroken. Daartoe is in de planning van ProRail een treinvrije periode van 72 uur opgenomen in het paasweekend van zaterdag 11 april om 1.00 uur tot dinsdag 14 april om 1.00 uur.

Onderdeel van de werkzaamheden is het heien van palen. Dit heien zal volgens planning plaatsvinden van zaterdag circa 17.00 uur tot zondag circa 12.00 uur. Het heien veroorzaakt veel lawaai. Uit intensief overleg tussen aannemer, ProRail en gemeente is duidelijk geworden dat er geen mogelijkheden zijn de werkzaamheden te beperken tot de daguren. Ook de inzet van stiller materieel en de toepassing van een geluidsabsorberende ommanteling is niet mogelijk in verband met de noodzakelijke korte doorlooptijd van het werk. Voor het heien heeft de gemeente een ontheffing verleend.

Ook voor de aanleg van het geluidsscherm ter hoogte van de Lyceumstraat wordt gebruik gemaakt van de treinvrije periode in het paasweekend. Ook voor het scherm zullen palen de grond in worden gebracht. Dit zal weliswaar gebeuren met een geluidarm trilblok, maar desondanks met name in de nachtelijke uren het nodige lawaai veroorzaken.

De woningen met de hoogste geluidsbelasting, gelegen aan de Lyceumstraat (gedeelte tussen Ossenmaatstraat en Industriestraat), Inslagstraat en de Titus Brandsmastraat (gedeelte tussen de Berkstraat en de Lyceumstraat) worden gecompenseerd in de vorm van een éénmalig bedrag ad EUR 150,- per woning voor een eventuele overnachting elders. Zij ontvangen hierover nog een brief.

Alle inwoners van Oldenzaal ontvangen deze maand een brief, waarin zij worden geïnformeerd over bovenstaande werkzaamheden.